IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво планираха САЩ и Южна Корея за времето след Ким Чен Ун?

Властите във Вашингтон, Сеул и Пекин не са подготвени за смяна на властта и хаотични дни на Север, твърдят специалисти

08:13 | 27.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Реалността се оказва доста по-сложна. Чън Юн Уо, ветеран във външното министерство на Южна Корея, е бил информиран за OPLAN 5029 скоро след като е заел позицията си на съветник по националната сигурност на президента Ли през октомври 2010 г., пост, който заемаше до началото на 2013 г. Той счита плана за „нереалистичен“, ако не взема предвид международната система, правната ситуация или вътрешната динамика на Северна Корея.

„Във всеки случай", казва бившият съветник по националната сигурност, „на САЩ няма да им бъде позволено да командват военните операции в Северна Корея“.

Планът предвижда корейските войски да са отговорни за операциите по стабилизация, с подкрепата на САЩ, докато САЩ ще имат централната роля в подсигуряването на оръжията за масово унищожение (севернокорейските ядрени оръжия, б. ред).

Експертът от Brookings Джонатан Полак, който прекара много години в свързаната с Пентагона RAND Corporation, и преподава в колеж на ВМС, е участвал в разработването на плановете за Корейския полуостров.

„Тези планове са задвижвани - не целесъобразно, предполагам - от трайни убеждения, че американските военни трябва да покрият всякакви въображаеми извънредни ситуации, отчасти да демонстрират на цивилното ръководство, че подобни планове могат да бъдат изпълнени бързо при екстремни обстоятелства дори и ако това не е възможно на практика“, кавза Полак.

„Мисля, че те също така бяха предназначени да се убедим, че военните на Южна Корея напълно сътрудничат на стратегията на САЩ, дори и да не беше съвсем така“.

Мун, Тръмп и OPLAN

OPLAN 5029 остава непокътнат, поне на хартия, дори след като прогресивните политици се върнаха на власт в Сеул под управлението на Мун Дже Инн и след поемането на властта в САЩ от Доналд Тръмп и неговия подход America First.

Въпреки че не би коментирал конкретно 5029, бившият съветник по националната сигурност на Тръмп генерал-лейтенант Х. Р. МакМастър заявява, че „ние се опитахме да предвидим и да се подготвим за всички потенциални извънредни ситуации“.

Президентът Тръмп е настоял Пентагона да подготви варианти за провеждане на целенасочен военен удар срещу Северна Корея през 2017 г., докато реториката за „Огън и ярост“ (по книгата на Майкъл Улф, б. Ред.) ескалира. Но в Пентагона не е имало преглед или дискусия за използването на OPLAN 5029 в случай на колапс на властта в Северна Корея, твърди Рандал Шривър, който е бил зам. министър на отбраната по въпросите на сигурността в индо-тихоокеанския регион до края на 2019 г.

„Като цяло военните планове, и по-специално 5029, зависят основно от много хипотези, включително от това какво ще иска да постигне американският президент“, казва Дейвид Щрауб, бивш високопоставен служител на Държавния департамент с дългогодишен опит в Корея.

„С Тръмп като президент всичко се промени много бързо. Докато той е начело, мисля, че 5029 и цялото това планиране е като цяло без значение. Кой знае какво би свършил Тръмп?"

От своя страна администрацията на Мун е съсредоточена върху ангажирането с режима на Пхенян. „Както и да е, 5029 вече е мъртъв под ръководството на Мун", твърди бившият съветник по националната сигурност Чун.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Преди малко някакъв казал пред СНН, че е жив и му нямало нищо, да не го мислят. Явно няма да е първият северно кореец, умрял от затлъстяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още