IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво планираха САЩ и Южна Корея за времето след Ким Чен Ун?

Властите във Вашингтон, Сеул и Пекин не са подготвени за смяна на властта и хаотични дни на Север, твърдят специалисти

08:13 | 27.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„Говоренето за възможността за срив на режима се превърна в политическо табу“, добавя Чун. „Ако в Северна Корея възникне някаква ситуация, наподобяваща нестабилност, сигурен съм, че администрацията на Мун ще направи всичко възможно, за да спаси, стабилизира и подкрепи режима на Ким Чен Ун“, посочва той.

Перспективите за сътрудничество между Мун и Тръмп се подкопават и от застоялите преговори за споделяне на разходите за отбрана между двете страни. Тръмп блокира компромисна сделка, съставена от специалисти от двете страни и отправя неясни заплахи американските сили да бъдат изтеглени, за да се окаже натиск върху Южна Корея.

Готовността на Мун да направи отстъпки към САЩ обаче несъмнено намалява след победата му на парламентарните избори в средата на април.

Китайският фактор

Ами Китай? Китайската комунистическа партия поддържа тесни връзки със севернокорейските си колеги, а Китай е основният източник на икономическа и стратегическа подкрепа за режима.

Американските политици отдавна спекулират с вероятността китайците, изправени пред нестабилност в Северна Корея, да могат да извършат преврат и да имплантират ново ръководство.

Други обаче са скептично настроени към способността или желанието на Китай да се намеси във вътрешните борби, които могат да възникнат в Северна Корея, ако Ким почине.

„Те ще оставят севернокорейците да решават проблемите си с наследството и ще уважат каквото и да реши Корейската работническа партия, въпреки широко разпространеното схващане, което китайците могат да имат по отношение на династичното наследяване“, казва Чун.

„Те са по-загрижени за масовия отток на бежанци от Северна Корея и ще се опитат да отблъснат бежанците. Те ще направят всичко възможно, за да стабилизират ситуацията чрез хуманитарна помощ. В политическо отношение обаче ще внимават да не застанат на страната на една или друга фракция. Всъщност те нямат практически средства, с които да повлияят на резултата от каквато и да е политическа борба в Северна Корея“.

Също така няма вероятност китайците да си сътрудничат със САЩ, за да се справят с нарушаване на реда в Северна Корея. „Тези дни, ако наистина ги е имало, са зад гърба ни“, казва бившият заместник-държавен секретар по въпросите за Азия и Тихия океан Евънс Ривере.

„Разгръщането на отношенията между САЩ и Китай, изменението в мисленето на Китай за стратегическите му отношения със САЩ, фокусът на Пекин върху възстановяването на връзките с Пхенян, убеждението на Китай, че може да има добри, стабилни отношения с двете Кореи, желанието на Китай да изтласка САЩ от съседната територия и очевидната готовност на администрацията на Тръмп да бъде притисната – всичко това подсказва, че „добрите стари времена“ на сътрудничеството между САЩ и Китай по отношение на Корея вероятно са приключили“.

Любителите на слухове може да продължат да изваждат нови истории зад стената от тайни в Пхенян, а някои може да се окажат истина. А OPLAN 5029 остава на хартия – тя е факт. Въпросът е, че малцина ще искат да го приложат на практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Преди малко някакъв казал пред СНН, че е жив и му нямало нищо, да не го мислят. Явно няма да е първият северно кореец, умрял от затлъстяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още