IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращаването на дивиденти не е непременно лош сигнал

В някои случаи то дори може да укрепи бизнес моделите, ако насърчи компаниите да насочват капитала по-продуктивно с отшумяването на кризата

18:05 | 21.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

„Възможно е да видим много популярни компании да спрат или отменят изплащанията“, споделя Оливър Смит, инвестиционен директор в Sandaire. „Неминуемо това ще доведе до по-ниски дивиденти за клиентските портфейли, но фактът, че компаниите намаляват дивидентите, не се приема толкова зле, колкото би било в добрите времена.“ Акциите на групата за опаковане DS Smith дори леко се повишиха, когато тя прекъсна изплащането като предпазна мярка, тъй като инвеститорите отбелязаха голямото търсене на нейните картонени кутии от хранителния сектор и електронната търговия.

Дънкан Бърдън, ръководител на изследванията в Stamford Associates, инвестиционната компания, която консултиране активи за 72 млрд. долара, предполага, че това е отчасти защото се разбира обосновката зад повечето спрени и анулирани изплащания. „Намаляването на дивидентите запазва капитала - то може да не е негативен сигнал... много от съкращенията на дивиденти, наблюдавани през последните седмици, са направени превантивно, за да се запази гъвкавостта в бъдеще... Те не отразяват непременно трайното въздействие върху бизнес моделите." В някои случаи те дори могат да укрепят бизнес моделите, смята той, ако насърчат ръководствата на компаниите да насочват капитала по-продуктивно с отшумяването на кризата.

Далеч по-голям риск от отменените дивиденти са отслабените баланси, според анализа на Stamford. „Съсредоточете се върху правилното нещо: пазете се от клаузите по дълга“, предупреждава Бърдън, визирайки договори за заем с кредитори, които могат да ограничат мениджмънта. „Капиталовите структури, които бяха считани за консервативни преди пандемията, вече може да не бъдат такива, тъй като печалбите падат. Всеки дълг, съотнесен към клонящи към нула печалби, може да изложи по-защитени предприятия на риск от нарушаване на клаузите.“

Ако тогава е необходимо набиране на средства, инвеститорите отново ще трябва да правят разлика между временно отслабените бизнеси и дългосрочно затруднените групи. „Има огромна разлика между фирмите, търсещи спасяване и тези, които набират капитал, за да преодолеят временно задушени парични потоци не по тяхна вина”, съветва Бърдън.

В крайна сметка въздействието на коронавируса върху компаниите и икономиките може да наложи преоценка на дивидентните акции - както от търсещите доходи и реинвестиращите, така и от заможните и по-малките спестители.

Портфолио мениджърите очакват много от дивидентите, които в момента са спрени, да бъдат възобновени - въпреки че, както отбелязва Пинкни от Hassium, „остава да видим дали това ще стане на същото ниво, както преди, и кога“. Поради тази причина той смята, че всички вложения „ще изискват преоценка по време и след кризата - и възможността за изплащане на постоянни дивиденти на акционерите ще бъде част от тази преоценка“.

Счетоводната и консултативна група Mazars очаква оценката да се основава на продължителността на времето за възстановяване на индустриите след пандемията. Главният й икономист Джордж Лагариас прогнозира, че комуналните компании не би трябвало да изпитат прекалено големи сътресения, но туризмът и забавленията могат да бъдат изправени пред многогодишни загуби и множество пропуснати дивиденти.

За други обаче кризата с Covid-19 прави прегледа на разпределението на активите като цяло препоръчителен. Подходът на смесени активи може да позволи продажбата на други дялови участия, за да се осигури жив капитал, казва Смит от Sandaire. „Докато разпродажбата на акции е много разстройваща, клиентите, които инвестират в различни класове активи, виждат, че облигациите запазват стойността си или дори реализират скромни печалби, което позволява продажбата им без това да засяга перспективите за дългосрочен растеж на останалата част от техните инвестиции“, обяснява той.

Опитът от загуба на пари може да доведе до загуба на привързаност към стратегиите за доход от акции. Пинкни очаква, че коронавирусният срив ще тласне дивидентния доход на някои компании под доходността на облигациите им, което може да наложи промяна в подхода на инвеститорите. „Това поставя акциионерите в неизгодно положение спрямо облигационерите, като дивидентните акции ще трябва да бъдат преоценявани заедно с всички стратегии за доходи на пазарите на акции“, съветва Таваци. „Ще продължим да се фокусираме върху самостойните компании, особено сега, когато ерата на финансирането при ниски лихви приключи за всички. Поради това е необходимо преоценяване на дивидентните акции."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Много ясно - по-добре дивидентите временно да бъдат намалени или спрени, вместо компанията да ги финансира с емитиране на дълг. Лично аз ще бъда ударен, разбира се - но не кой знае колко тежко - спад на дивиденти - 10-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още