IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуване по време на пандемия - мисията невъзможна

Непрекъснато променящите се изисквания за влизане в страните, ограничените места в самолетите и високите цени на билетите спъват и съществените пътувания

11:06 | 07.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Чери Лин, туристически агент, базиран в Шанхай, казва, че компанията и плаща отстъпки на авиокомпаниите - повече от 10 000 юана (1 438 долара) на място, за да получи билети по популярни маршрути от и до САЩ и Великобритания, които да предложат на клиентите си.

Местата в полетите са ограничени заради здравните изисквания, което увеличава цената. Билет за директен полет от Лондон до Шанхай в момента струва около 5 хил. долара, казва Лин. Въпреки това и те бързо се купуват.

Този месец вероятно ще се появят и допълнителни места, тъй като все повече авиокомпании възобновяват полетите, „но все още не са достатъчни, за да могат всички да си намират лесно онлайн“, допълва тя.

Промяна на правилата

Джесика Катрера, 44-годишна американка, която живее в Хонконг повече от десетилетие, е искала да се върне в азиатския финансов център миналия месец, когато градът внезапно е започнал да иска отрицателен тест за коронавирус от пътниците от страни с висок риск, включително и САЩ. Тя е трябвало да представи резултат от тест, направен най-рано 72 часа преди да се качи на полета, както и писмо, подписано от правителствен служител, което да доказва, че лабораторията е акредитирана.

Получаването на резултати от тестове в рамките на 72 часа е трудно в САЩ, където резултатите обикновено не са достъпни около седмица. На нея и е било невъзможно и да осигури документа, който да докаже, че тестът е направен в акредитирана лаборатория.

В крайна сметка тя е намерила начин, като е летяла от Луисвил, Кентъки, до Чикаго, а оттам до Лос Анджелис, където е направила тест и е получила документ за акредитацията на лабораторията. Няколко дни по-късно тя се е качила на полета си за Хонконг, но други пътници не са били допуснати до самолета, защото не са имали всички изискуеми документи.

Люси Парахина, 33-годишна австралийска фотографка, е решила да остане в Лондон, където живее от две години. През юни обаче тя започва да планира завръщането си у дома, защото работната и виза за Великобритания изтича. Тя си е намерила еднопосочен билет от Лондон до Сидни за по-малко от 700 паунда (922 долара) с Qatar Airways, но полетът й е отложен.

Тя вече е напуснала работата си в Лондон и е подала предизвестие, че се отказва и от жилището си, т.е. няма да има доходи и дом, за да остане на Острова след септември. Заради втората вълна на вируса в Австралия обаче вероятно ще и се наложи да остане някак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Аз пътувах през април до Ротердам за 5 дни и прея юли до Истанбул за 2 седмици така че заглавието за мен е лъжа. Но ако не бъда толкова дребнав ще трябва да призная, че е осезаемо по неудобно да се пътува отколкото преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още