IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото отделяне между САЩ и Китай едва сега започва

Бизнес логиката беше изместена от стратегическото съперничество

15:17 | 26.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Който и да е дал първия залп, и двете страни вече са вплетени в реципрочни мерки. Ако САЩ санкционират още WeChat и Huawei, Пекин вероятно ще отговори чрез допълнително ограничаване на американските технологични компании в Китай. С нарастването на политическо напрежение американските потребителски марки ще бъдат уязвими на бойкоти от страна на националистически настроената китайска общественост. Това е потенциално лоша новина за водещи американски продукти като Starbucks и Националната баскетболна асоциация.

Освен от емоциите, отделянето се ръководи и от нови оценки на риска. Перспективата китайски компании, в това число ZTE и Huawei, да получат забрана за снабдяване с американски компютърни чипове, засили стремежа на Китай да стане независим в ключови технологии. Американските компании също се застраховат. Apple, която изгради бизнеса си около производството в Китай, освен там прави най-новия си iPhone и в Индия.

Очертаващото се ново поле на конфликт са банковото дело и финансите. През последното десетилетие САЩ приложиха финансови санкции с често опустошителен ефект срещу страни като Иран и Венецуела. Сега те започват да използват този инструмент в борбата си с Китай. 

Правителствени представители в Хонконг и Синдзян станаха обект на санкции, които на практика ги изключиха от финансовата система на САЩ. Предвид централната роля на долара в световната търговия, международните банки внимават да не ги нарушат. Този риск е управляем, докато е ограничен до няколко лица. Но какво се случва, ако и когато бъдат наложени финансови санкции на големите китайски компании?

Банките от Уолстрийт, които направиха много пари от листването на китайски компании на борсата в Ню Йорк, приемат, че дори то да бъде забранено, ще могат да регистрират компании на пазара в Хонконг. Но това означава да разчитат на снизходителността на американското и китайското правителства, която не може да се приеме за даденост.

Държавите и компаниите от Европа и Югоизточна Азия едва ли ще останат незасегнати. Решението на Великобритания да отвори пазара си на 5G телекомуникации за Huawei - на фона на остра американската съпротива - се оказа неустойчиво. Банката HSBC, която е със седалище в Обединеното кралство и прави 80 на сто от печалбата си в Азия, беше въвлечена в спора заради показанията си пред американските разследващи в процеса на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу.

Големият бизнес ще иска да остане неутрален в настъпващата студена война между САЩ и Китай. Но това може да се окаже невъзможно. През последните 40 години световната история се градеше около глобализацията и сближаването между САЩ и Китай. Но този свят бързо изчезва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 3 години
Стремежът да се запази на всяка цена мястото на световен лидер и хегемон, не само настройва останалите страни на обединени усилия в противопоставянето на тези амбиции, но не изключва и катастрофални сценарии не само за инициаторите , но иза света като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още