IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото еко обещание на Китай

Анонсът на Си Дзинпин за постигане на въглеродна неутралност до 2060 г. повдига много въпроси и дава малко отговори

13:33 | 24.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Китайски соларен парк. Снимка: Bloomberg

Според наблюдатели планът на Китай да се съсредоточи повече върху чистата енергия ще бъде тема и при обсъждането на 14-ия петгодишен план, който трябва да определи курса за икономиката на страната от следващата година до 2025 година. Очаква се китайското правителство да се срещне за обсъжданията през октомври.

Постигането на климатичната неутралност ще изисква огромни инвестиции. Според оценка на анализаторската фирма Sanford C. Bernstein & Co., Китай ще трябва да похарчи общо 5,5 трилиона долара, или около 180 млрд. долара годишно, за да постигне тази цел до 2060 година. А пренасочването ще изисква драстично намаляване на ползването на изкопаеми горива и разширяване на новите технологии за компенсиране на останалите емисии.

Като цяло Китай е отговорна за около една четвърт от глобалните емисии на парникови газове. Ако страната действително спази обещанието на Си, това може да намали глобалното затопляне с приблизително 0,2 до 0,3 градуса по Целзий до 2100 година, коментират експерти пред Bloomberg.

Като напомняне: Въпреки че държавите се ангажираха в рамките на Парижкото споразумение да поддържат глобалното затопляне на Земята под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива и, ако е възможно, да го ограничат до 1,5 градуса, в момента светът се насочва към затопляне от около 3 градуса. Причината: каквото и да искат да сторят отделните държави за глобалната защита на климата, то съгласно споразумението това става доброволно. Споразумението обаче предвижда членовете му да преразглеждат собствените си климатични цели на всеки няколко години. В края на 2020 г. това ще се случи за първи път.

Ако държавите откажат, няма санкции; договарящите се страни в Париж се надяваха на нежната сила на взаимния дипломатически натиск. Но е лесно да му се противопоставят, както показа впечатляващо примерът на американската администрация под управлението на Доналд Тръмп. Без добрата воля на замесените от Парижкото споразумение не би останало много. Ето защо съобщението на Си е толкова важно.

Остава да видим обаче как ЕС и Китай ще превърнат новите си цели в практическа политика. Но точно това ще е от значение, защото целите сами по себе си не струват нищо без подходящите политически инструменти за тяхното постигане. И, разбира се, всичко трябва да става по-бързо. Вместо това Китай първо строи нови електроцентрали на въглища, напълно в разрез с глобалната тенденция. По ирония на съдбата това дори не противоречи на новата цел: Си дава на страната си десет години време, преди емисиите да достигнат своя връх.

Но енергията от тези електроцентрали се използва и за производството на това, което се консумира в Европа и другаде по света - по този начин емисиите на Китай позволяват на жителите на индустриализираните страни да се радват на висок жизнен стандарт. 

Така че всеки, който се ядосва на Китай, твърде лесно пренебрегва собствения си принос за глобалното затопляне.

Във всеки случай едно е сигурно: за да даде подходящ принос за целите от Париж, Европа - като Китай - ще трябва да подобри собствените си цели след няколко години. Точно както предвижда Парижкото споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Това е като "тате ще ми купи колело... друг път" 60-а година... дотогава този цикъл на затопляне ще е минал и дори идващия студен цикъл ще е в края си, хахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Какво недоволствате на обещанието? Представете си че го няма ако ще ви стане по-добре. До вчера и обещание нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Обещаното не е, като даденото. Те и за Хонконг бяха обещали някои работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Това пък ако някой му се върже, трябва да е съвсем будала.Ясно е,че след хладният прием, който получи по време на европейската си обиколка китайският външен министър, Китай се опитва да се подмаже не мощната европейска зелена мафия, за да си подобри позициите сред европейските политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още