IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

България е на години от членство в ОИСР, а коронавирусът е изтрил почти 7% от икономиката на еврозоната през 2020 г. Драги може да стане премиер на Италия

11:12 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

САЩ

С гласовете на демократите Сенатът на САЩ одобри бюджет, предназначен да представи пред Конгреса пакета за стимулиране на президента Джо Байдън. Благодарение на гласуването пакетът може, ако е необходимо, да премине през парламента през следващите седмици без одобрението на републиканските конгресмени.

Джо Байдън оттегли номинацията на предишната американска администрация на Джуди Шелтън за Федералния резерв на САЩ. Американският Сенат блокира назначението на Шелтън още през ноември. В миналото тя се обявяваше например за връщане към златния стандарт.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е насрочила съвместна среща на основните финансови регулатори на Wall Street в светлината на неотдавнашните сътресения около акции като GameStop. Тя трябва да се случи през тази седмица и на нея да се обсъдят възможните последици от борбата за власт между малките инвеститори и хедж фондовете.

САЩ и Русия удължиха договора за контрол върху ядрените оръжия Нов СТАРТ с пет години. Американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че така светът е станал по-безопасен. Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин са обсъждали темата в телефонен разговор преди седмица. Договорът изтичаше на 5 февруари, а администрацията на предишния американски държавен глава Доналд Тръмп отказваше да одобри удължаването.

Световната икономика

Южнокореецът Йо Муинг Хе оттегли кандидатурата си за поста генерален директор на Световната търговска организация (СТО). Единственият останал кандидат е Нгози Оконджо-Ивеала от Нигерия. Йо взе решението си за отказ след дискусии с новата администрация на САЩ и други водещи държави, се казва в съобщението. Администрацията на САЩ на Доналд Тръмп се обяви в полза на Йо, докато по-голямата част от останалите страни в СТО подкрепи Оконджо-Ивеала.

Цените на петрола продължиха възходящата си тенденция. През миналата седмица цените се повишиха до най-високото си ниво от една година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още