IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация

Тя ще позволи на китайската финансова система да намали зависимостта си от долара и да ограничи контрола на чуждите финансови институции и регулатори

12:26 | 18.04.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Относителното значение на глобалните резервни валути в исторически план е обяснено от макроикономиста Бари Айхенгрийн. Валутите са по-ценени като резервни активи, когато отговарят на две условия: първо, когато са стабилни, ликвидни и широко използвани при международните транзакции; и второ, когато те са подкрепени от държава, с която други имат важни връзки за сигурност.

Развитието на Китай през последните години го поставя на ясен път за изпълнение на тези критерии, тъй като неговото правителство поддържа относителна стабилност на политиката. През 2019 г. страната отговаряше за 16% от световния БВП, но юанът представляваше малко над 2% от световните резерви към второто тримесечие на миналата година.

Липсата на деноминирани в китайския юан активи, които чужденците да притежават, препятства възхода му като резервна валута. Но сега юанът ще бъде подкрепен от китайските власти, които отварят своя вътрешен пазар на облигации в размер на 15 трлн. долара за чуждестранни участници. По-голямото търсене на тези облигации ще намали доходността им, т.е. разходите на Китай за заеми.

По-важното е, че ако Китай се възползва от предимството на първия, като отговори на световното търсене за дигитални валути с цел уреждане на международни финансови транзакции и за притежание на цифрови активи, привлекателността на неговата CBDC може да се увеличи рязко.

Китай също така направи големи крачки към фактурирането на своята търговия в юани. Сигурността и геополитическите аргументи за държането на юани станаха по-силни чрез такива мерки като финансирането на проекти в развиващите се страни чрез китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Covid-19 може да е и катализатор за по-голямото приемане на юана като глобална резервна валута. Икономическото опустошение в резултат на пандемията предизвика набъбване на и без това големите фискални дефицити и доведе до още по-адаптивна парична политика в САЩ.

Тази исторически уникална комбинация от задаващ се силен растеж по фискална и ваксинационна линия, при който краткосрочните лихвени проценти са закотвени на нулата, ще увеличи и без това големия дефицит на САЩ по текущата сметка, оказвайки допълнителен натиск върху стойността на долара.

Дигитализацията на юана ще допълни тези икономически и геополитически фактори. Това ще има трайно, трансформиращо въздействие върху международната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
дядя вова , и преди писах и пак ще ти го напиша ... :))) ... чайниците помежду си търгуват с долари , а не с юани . рассияните помежду си търгуват с долари , а не с рубли ... само във вашите опорки с кутев и решетников доларът ке падне ... !! за обща култура на профицитно настроената ти натура ... китайският държавен дълг е над $7трлн ... приблизително 50% от БВП ... а общият китайски дълг (държавен, корпоративен , финансов , домакинства) е около 335% от БВП на чайниците ... къф цифри , къф числа , къф юан ... :))) ... събирай там дзао-та и конвертирай в евра , че знае ли се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Статията е пълна глупост. Какво значи дигитализация на юан/долар ?! То и в момента го има ! Плащаш си с картата и едни числа се пеместват от едно място на друго. Дигитални или хартиени юани все ще се печатат ... както и долари :) Нищо общо с криптото и биткойна например !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация Пеше, писах това преди около месец. Може да се провери.Още писах, че при цифровият юан доларът ке падне!Само да зацепи системата им и гущери йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още