IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дълг трудно ще бъде погасен само благодарение на растеж

Историята сочи, че процесът на балонизиране на дълга обикновено води до социална експлозия и пряко или косвено преструктуриране

09:13 | 08.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И двете системи носят семената на собствената си смърт. Система, изградена около ограниченията на предлагането, създава стойност, бидейки твърда по дизайн. Но както пише икономистът Бари Айхенгрийн в „Златни окови“, тази липса на гъвкавост може да доведе до срив. Това се случи през 1971 г. За да опростим: в следвоенните години, подобно на дете, на което му омаляват обувките, на световната икономика й отесня финансовата рамка, създадена през 1944 г., принуждавайки Никсън да действа.

При втората система обаче има обратен проблем: прекомерната гъвкавост. Най-вече, тъй като правителствата могат да създават пари и дългове с едно драсване на химикалката, те често се изкушават да направят това поради политическа целесъобразност, което води до набъбване на дълга.

Както отбелязва Грейбър, историята показва, че този процес на балонизиране обикновено води до социална експлозия и пряко или косвено преструктуриране на дълга чрез инфлация, финансов контрол или отписване. В древна Месопотамия владетелите периодично „изтривали глинените плочи”, върху които записвали заемите, за да избегнат бунтове.

Въпросът сега е дали този исторически модел ще се реализира в днешната парична система. Очаквам, че ще стане така. Общият глобален дълг в момента е повече от три пъти по-голям от световната икономика, тъй като дългът и парите нарастват неумолимо след 1971 г. Изглежда изключително малко вероятно този дълг някога да бъде погасен само благодарение на растеж; рано или късно - може и да е много по-късно - ще се стигне до пряко или косвено преструктуриране или социален (или финансов) колапс.

Това ни води до третата причина, поради която разказът на Гартън има значение. В момента изглежда трудно да си представим някакво преструктуриране на западния дълг или пренареждане на нашата политическа икономия. Нищо чудно: хората обикновено приемат, че техните практики са естествени и неизбежни. Но книгата на Гартън показва, че концепцията за монетарна „нормалност“ преди 1971 г. е била много различна от днешната; преди това никой не е смятал, че парите имат стойност, защото независима централна банка има цел за инфлацията.

И така, в навечерието на тази годишнина от съвещанието в Кемп Дейвид си струва да се замислим колко различно може да изглежда „нормалността“ след още 50 години? Ще включва ли тя криптовалути? Или финансовите министерства ще управляват централните банки? Или нещо друго? Просто не правете грешката да приемете, че „нормалността“ ще бъде подобна на днешната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
*** = нaпалм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Нама значение, е САЩ потребяват десетилетия много повече, отколкото "произвеждат". Трябва да и се опростят колосалните дългове, нали Пеше? Защото носят демокрацията по цял свят! Къде с хеликоптери с *** и ейджънт ориндж, къде с хеликоптери с пари! Носят, трудят се! За наше благо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още