IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как можем да споделяме разделения си свят

Сътрудничеството е насъщно, за да могат държавите да осигурят необходимите глобални публични блага за човечеството

17:30 | 06.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

И така, как може това да работи, не само през следващите няколко години, а през това, което вероятно ще бъде много десетилетия, вероятно поколения? Краткият отговор е: трудно. По-дългият отговор е: чрез амбициозна прагматичност. Трябва да приемем, че ние споделяме планетата и взаимодействаме един с друг твърде дълбоко, за да не си сътрудничим, колкото и да не се харесваме. Това, което трябва да направим, е да дефинираме и интернализираме фундаменталните интереси, които ни обединяват.

Какво може да означава това на практика?

Що се отнася до просперитета, най-важното изискване е всяка страна, особено суперсилите, да определи свободата, от която се нуждае, за да защити желаната икономическа и политическа автономия, и такава в областта на сигурността, като същевременно се придържа към ангажиментите, които правят действията й предвидими.

По отношение на мира целта трябва да бъде прозрачност относно целите и способностите на всяка страна, с оглед избягване на военни или други подобни изненади. Това ще изисква дълбока ангажираност между китайските и западните военни и граждански институции.

Що се отнася до опазването на планетата, едно от най-важните предизвикателства, от съществено значение е да се постигне съгласие за това как да се смекчат заплахите за климата. Резултатът от COP26 ще даде убедителна индикация дали това е възможно. Но по-големият капацитет за управление на пандемии също е спешен.

Намираме се в ключов момент от историята.

Старата, доминирана от Запада, икономическа система няма да се развие в по-подредена глобална система, както някои се надяваха през 90-те години. Междувременно остава голямото предизвикателство за осигуряване на мир в ядрена епоха, а по-новото предизвикателство за опазване на биосферата става все по-неотложно.

Не трябва да изоставяме опитите за глобално сътрудничество. Това би било катастрофа, застрашаваща мира, просперитета и планетата. Вместо това трябва да се съсредоточим върху дефинирането и осъществяването на минималното сътрудничество, което трябва да имаме сега, за да постигне човечеството това, от което всички имаме нужда.

Това ще включва единодействие за създаване или обновяване на: първо, институции и практики за насърчаване на просперитета, които могат да предложат икономическо развитие, управление на дълга и предвидима либерална търговия; второ, институции и практики за защита на мира, които ще осигурят прозрачност и надеждна сигурност за всички; и накрая, институции и практики за защита на планетата, които ще осигурят обитаема Земя за нас и фауната.

Нищо от това няма да е лесно. Но стигнахме до точка, в която алтернативата от надхвърляне на нашите ограничения означава катастрофа. За да се радваме на мир, да просперираме и да защитим нашата планета, трябва да се съгласим да не се съгласяваме, като същевременно си сътрудничим.

Не съществува друга разумна алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 2 години
Ко? Глупаво-платена статия!Светот никога не е бил "за споделяне". ГЛОБАЛИЗАЦИОНЪТ е проста идея на първия губернатор на япония след всв - американец. Що да караме сичики от съюзът да произвеждат сичко? В надпреварата съсъ соцът секо усилие е ценно. Махаме митата и таксите в свободния свет. Така, секи топ продукт ше получи общ пазар и страната дет го произвежда ше е на пичалба. секи лош продукт потъва и компанията дет го прави - фалира. Това бе направено не за споделяне, а за зимане на превъзходство и пичелене на войната със соцът. СЛЕДОВАТЕЛНО: Таз систем нема нищо общо със хър мър и мяу,мяу. победи и се внедри, създаде човека-.хищник-акула-безсърдечен органичен ПРОДУКТ! Нема лошо, да бъде. Сека статия, която ти обяснява, че требва милосърдие, хармония, радос и т.н. те кара да станеш в положението "АЗ ДОБЪР ИНДИАНЕЦ". "Това, което е, е истина. Това, което трябва да е, не е истина".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
"Просто трябва да ликвидираме търтеите и границите на държавите.'' = redCRETIN = комунист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Докато има живи политици, ще има и разделение - в техен личен интерес :) Да очакваме те да докарват блага е наивно, те са само консуматори, търтеите в кошера. Просто трябва да ликвидираме търтеите и границите на държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, я разпрай за порочният душ на щерката на Бидон-я. И кой ни разделя, а джурнаглисти !?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
мхм , тия с шапките и балтоните са поспрели да се постоплят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още