IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците трябва да престанат да изпадат в истерия заради инфлацията

Ястребите в най-голямата икономика в Европа трябва да си спомнят, че са част от валутен съюз, който не отразява единствено икономическите особености на страната

12:43 | 28.11.21 г. 5
<p>
	Йенс Вайдман (вляво) и Олаф Шолц (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Йенс Вайдман (вляво) и Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

За да прокара идеите на свободните демократи и да допълни собствената си автобиография, ръководителят на партията Кристиан Линднер изглежда се кани да стане следващият финансов министър на Германия. Това негово желание обаче противоречи на амбициите на Роберт Хабек, един от лидерите на Зелените. Ако този конфликт се задълбочи, може да засегне и позицията, която се освободи след напускането на Вайдман.

Така че съществува опасност предупрежденията на Бундесбанк да се изгубят в политическата борба за наследството, което Меркел, Шолц и Вайдман ще оставят. Особеното тук е, че сегашният пристъп на ускоряваща се инфлация, макар и плашещ, все още се възприема като временен. Повечето икономически прогнози подкрепят тази перспектива.

германия германия

До голяма степен ръстът на цените в Германия се дължи на еднократни фактори, като изключително ниските бази от 2020 г. и временното понижение на данъка върху добавената стойност. Енергийната криза, засягаща целия континент, също изиграва своята роля.

След като нещата се нормализират, според Бундесбанк, инфлацията може да се успокои на ниво от около 3% за Германия в обозримо бъдеще. Все пак това е доста над целта на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната на ниво близо до 2%. Но, като се вземат предвид обстоятелствата и устойчивия ръст на цените, едва ли би било странно нивото на инфлацията в страна от еврозоната да надвиши за кратко целта на ЕЦБ.

Би било разумно, ако Шолц, който досега се опитваше да запази пасивна позиция в коалиционните преговори, за да не отблъсне Зелените и свободните демократи, напомни на Линднер и на германските ястреби като цяло, конкретно две неща.

Линднер Линднер

Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.

Първо, Шолц трябва да посочи, че е необходимо фискалната и паричната политика да работят координирано, а не да се отменят взаимно. Една от причините, поради които европейската парична политика отдавна трябваше да бъде толкова разхлабена – за огорчение на германските консерватори – е, че германската фискална политика беше толкова…консервативна. Развържете малко повече своите портфейли и може да не се наложи ЕЦБ да държи своята парична политика толкова разхлабена за толкова дълго време.

Второ, Шолц трябва да напомни на Линднер, че Германия е част от валутен съюз. Германците не могат да очакват ЕЦБ, също със седалище във Франкфурт, да отдаде специална почит на статистиката в страната домакин, точно както Бундесбанк преди 1999 г. не гледаше под лупа инфлацията единствено в провинция Северен Рейн Вестфалия, да речем.

Така че, макар че е добре да сме нащрек относно изпускането на контрола върху инфлацията, по-добрата политика засега - за Берлин, Франкфурт, Брюксел и другаде в Европа - е да се игнорира истеричният страх на германците от инфлацията и да продължим напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Какъв е този автор на статията Андреас Клут за Bloomberg, този kaпуt скъсан, който се опитва да формира мнение и позиция, как ще се игнорира страха от инфлация ? Това е подкрепа за кражбите на пари от хората. И не е необходимо паричната и фискалната политика да вървят заедно, щеше да го знае ако беше прочел един учебник по macroeconimics.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Много ми е интересен критерия за качествен политик или за банкер??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ами тя лагард играе срещу Европа , тъй както фед играят срещу САЩ...какъв морал търсите у банкери бе ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
А пък политиците и банкерите трябва да са по-качествени. Некачествените трябва да се избиват след референдум за ползата или вредата от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Германците не изпадат в истерия,истината е че Кристин Лагард лъже за инфлацията съвсем открито и нагло.Само вижте връзката с Франция,и предшественика и Марио Драги,който също не вдигна лихвите и то когато имахме растеж.Лагард крепи дълга на Франция,Италия,и всички задлъжнели силно държави,и прокарва наивните лъжи за временна инфлация.Преди 10 години банките докараха световната криза с прекаления кредит,в момента отново изсипват купища пари без покритие,като вдигнаха инфлацията до небесата.Ако инфлацията не е временна и удари сериозно икономиката мисля че е редно този път да има справедлив съд за всички които участваха съзнателно в тези процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още