IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията няма да остане ниска, само защото казваме това

Централните банки трябва да покажат смирение пред природната сила на парите

20:35 | 29.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В САЩ паричният агрегат M3 нарастваше с годишен темп от 24% в края на миналата година, забавяйки ръста си до 13% според последните данни. В Обединеното кралство M3 се покачваше за известно време с 13% годишно, намалявайки впоследствие до около 7%. Трансмисионният механизъм между увеличаването на широките пари и инфлацията е дискусионен. Но фактът си остава, че преживяхме значително, макар и преходно, увеличение в темпа на растеж на широките пари, а сега имаме забележимо, макар и преходно, повишаване на инфлацията.

Именно защото бъдещето е крайно несигурно, не е разумно централната банка да спекулира със собствените си бъдещи решения. Федералният резерв не знае краткосрочния лихвен процент, който ще иска да наложи след шест месеца, камо ли какъв ще бъде той през 2023 или 2024 г. Опасността днес е, че въпреки че финансовите пазари може да са загубили вяра в предоставяните им бъдещи насоки, самите централни банки продължават да вярват в тях, придържайки се към наратив за бъдещия път на лихвите, който вече не е надежден.

Също толкова неразумни са „първите братовчеди” на бъдещите насоки: контролът над кривата на доходността, който бе възприет от Япония и Австралия; гъвкавото таргетиране на средната инфлация, което беше обявено миналата година от Федералния резерв; и обещанията за цел към по-висока инфлация, за да се намали реалният лихвен процент. Федералният резерв изглежда въведе гъвкавото таргетиране на средната инфлация в най-лошия възможен момент - защото никой не твърди, че инфлация от над от 6% е желателна, за да се компенсира по-ранното непостигане на целта. Винаги е било илюзия да се мисли, че инфлацията може да се контролира толкова точно, че малко, кратко превишаване може да се използва за такава компенсация. 

По-рано този месец финансовите пазари принудиха Резервната банка на Австралия да се откаже от контрола върху кривата на доходността, насочена към поддържане на доходността на 3-годишните облигации на ниво от 0,1%. Гуверньорът й каза: „Като обобщим целия опит, е малко вероятно отново да имаме цел за доходността“. Опитите на Японската централна банка да таргетира доходността на 10-годишните облигации и да стимулира икономиката, като се стреми към по-висока инфлация, напомнят за крал Канут.

Когато президентът Бил Клинтън номинира Алън Грийнспан за четвъртия му мандат като председател на Фед през 2000 г., той похвали неговата „рядка комбинация от техническа експертиза, сложен анализ и старомоден здрав разум“. Здравият разум подсказва, че твърде многото пари, преследващи твърде малко стоки, водят до инфлация. Прекаленото разчитане на очакванията и изявленията на централната банка не проработи. Време е за по-добър подход.

Когато крал Канут седеше пред настъпващия прилив, целта му беше да покаже на придворните си, че не е всемогъщ и не може само с думи да спре природните сили. Централните банки биха направили добре да покажат същото смирение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 2 години
В момента, в който инвеститорите откажат да купуват държавни ценни книжа, ФЕД няма накъде да мърда и ще вдигне лихвата ... ЕЦБ и АЦБ могат само да следват тренда, но с по-големи стъпки.Чака ни естествена и дълбока рецесия ...Факторите са много и започват с заметената финансова криза през 2008/10.После държавниците почнаха да теглят дългове на корем за социална икономика ...Сега идва ред за плащане на сметката ...България в никакъв случай, не бива да влиза в Еврозоната СЕГА !Трябва да се спре тегленето на безумни кредити от служебното, а и от редовното правителство.Вече са изтеглени за 4 месеца близо 3.5 милиарда лева кредити и никой не знае за какво.Джендъроикономиката на зелените ще катастрофира много бясно.Запада краде 500 години целия свят, а сега поради слабоумие ще се разори съвсем сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 2 години
сядай с гугъл преводача и им пиши писмо. да вдигат лихвите и да свалят цените на епк-тата в красна поляна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Вдигайте лихвите за да видим кой е бил без *** във басейна,както се казва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Инфлацията няма да остане ниска, само защото казваме това > Пеше, ОК но бледнее. В БНР има такива, които си сричат текста в ефир, но там са чедата на Гьобелс. Малко стаж там и после ще станеш машина!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още