IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nubank - от стартъп до борсов гигант за нула време

Конкуренти като Chime, Revolut или N26 гледат на бразилската необанка като на модел за подражание, но може да не постигнат нейния успех

11:10 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офисът на компанията. <em>Снимка:&nbsp;Nubank</em></p>

Офисът на компанията. Снимка: Nubank

Chime – следващият кандидат

Още през първото полугодие на 2022 г. може да се състои първичното публично предлагане на американската необанка Chime. Подобно на Nubank цифровата банка от Калифорния също се възползва от пандемията. През миналата година Chime увеличи повече от три пъти приходите и обема на трансакциите си. Базата на инвеститорите също се припокрива с тази на Nubank. Сред инвеститорите на компанията са Softbank, Sequoia, Tiger Global и General Atlantic.

След последния кръг на финансиране през август Chime е оценена на 25 млрд. долара, което е с 10 млрд. долара повече в сравнение с преди една година. За сравнение, през 2019 г. стойността на базирания в Сан Франциско стартъп беше едва 1,5 млрд. долара. Според изчисленията на американската специализирана медия Lendit Fintech това дава на Chime оценка на клиент от над 2000 долара. Това е значително повече от сравнимата стойност от по-малко от 1500 долара за Nubank.

Американските медии съобщават, че Chime планира пласиране на акции през март следващата година, като целта е оценка от 35 до 45 млрд. долара. Ако успее, Chime ще струва повече от утвърдени регионални банки в САЩ като Fifth Third или Regions, които имат стотици клонове и реализират милиардни печалби. Според главния изпълнителен директор Крис Брит самата Chime все още не е на печалба, въпреки че през второто тримесечие на 2020 г. необанката отчита нетна печалба. Въпреки това Брит подчертава, че растежът все още е преди рентабилността.

Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още