IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на акции в САЩ е твърде тясно фокусиран

Когато само шепа акции водят индексите напред, често следват проблеми за инвеститорите

19:52 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От 1980 г. насам има 11 случая, в които пазарната широчина се стеснява толкова рязко, колкото между април и октомври 2021 г., според Goldman Sachs Group. S&P 500 генерираше доходност под средната през последващите 1-, 3-, 6- и 12-месечни интервали през повечето време.

Разпродажби на акциите на растежа, които биха повлекли целия пазар надолу, може да настъпят, тъй като Федералният резерв може да започне да повишава лихвените проценти още през март. Широко разпространено е мнението, че акциите на компании с експлозивни печалби, очаквани в далечното бъдеще, се продават днес за дисконтираната стойност на тези очаквани печалби. Така че те са много чувствителни към лихвените проценти. Печалба от 1 долар след 10 години днес струва 82 цента при 2% дисконтов процент, но само 61 цента, ако ставката на дисконтиране е 5%.

Затягането на паричната политика от Фед ще забави още икономическия растеж тази година, като дори може да предизвика рецесия. Статията ми от 10 декември обяснява, че скоро може да се развие голям цикъл при запасите, след като потребителите, наситени от ранното пазаруване на празнични подаръци, се натъкнат на нарастващи доставки на стоки, тъй като всички тези кораби от Азия най-накрая ще бъдат разтоварени, а техните товари - разпределени, образувайки скрити запаси.

През ноември реалните разходи за потребителски стоки се понижиха с 0,8% след скока от 1,5% през октомври. Поради страха от омикрон варианта посещенията в ресторанти в САЩ са намалели с 27% през седмицата, приключваща на 26 декември, спрямо 2019 г., което е по-рязък спад, отколкото в края на ноември, съобщава сайтът за резервации OpenTable. Икономистите от Уолстрийт намаляват прогнозите си за реалния растеж на БВП през първото тримесечие от диапазона 5-6% до 2-3% на годишна база.

Не само, че Фед обръща курса в посока оскъпяване на кредита, но и по-нататъшни кръгове от фискални стимули са малко вероятни, освен ако не настъпи рецесия. Така че движената от потребителите икономика е оставена сама на себе си.

42% от инвеститорите, анкетирани от Американската асоциация на индивидуалните инвеститори, очакват цените на акциите да паднат през следващите шест месеца, което е най-ниският показател за повече от година. Вечно бичи настроените стратези на Уолстрийт предвиждат малка печалба от 4,5% за S&P 500 през 2022 г., разочарование след скока от 27% през 2021 г. FactSet съобщава, че броят на компаниите, оповестили насоки за спад на печалбите през четвъртото тримесечие, е бил по-голям от положителните ревизии за първи път от второто тримесечие на 2020 г., в разгара на пандемията.

Много икономически и финансови пазарни неизвестности се крият в 2022 г., така че призовавам инвеститорите да вземат предпазни мерки чрез акцент върху защитни акции като основните потребителски стоки и комуналните услуги, като същевременно снижат дела на акциите на растежа и цикличните потребителски книжа. С моята прогноза за затихваща инфлация и икономическа слабост цените на държавните облигации ще се покачат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още