IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видяхме ли вече максимума на западното единство относно Украйна?

Миналия уикенд се появиха признаци за разцепление по отношение на крайната цел на Запада в кризата

20:47 | 29.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Месец след инвазията на Русия части от Украйна са в руини, почти една четвърт от населението бе принудено да напусне дома си, а в Мариупол, Харков и другаде бяха извършени невъобразими зверства. Киев и неговото правителство обаче се държат благодарение на забележителната устойчивост на украинския народ. А западните демокрации – както демонстрира тридневното посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Европа миналата седмица за срещите на високо равнище на ЕС, НАТО и Г7 – запазиха солидарността си. Това може да обясни предварителните знаци, че Русия може да деескалира военните си амбиции, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е рискът и за Запада. Съюзниците показаха забележителна решимост, която обърка Москва. НАТО беше съживен. Срещата на върха в четвъртък предприе необходимите стъпки, за да възпре Русия от разширяване на войната извън Украйна, като одобри разполагането на четири нови бойни групи в Унгария, Словакия, Румъния и България. Западните съюзници също така продължават да изпращат отбранителни оръжия в Украйна, игнорирайки заплахите на Русия, че ще атакува конвоите с оръжие.

Демокрациите наложиха също санкции, които ще нанесат значителна икономическа вреда на Русия. Институтът за международни финанси сега прогнозира, че ако сраженията продължат, официалните мерки и „самосанкционирането“ от страна на чуждестранни фирми могат до края на 2023 г. да заличат 15-годишен руски растеж.

Този уикенд обаче се появиха признаци за разцепление по отношение на крайната цел на Запада в кризата – и как, и дали, на Путин да бъдат предложени „пътища за отстъпление“.

Някои европейски съюзници се дистанцираха от спонтанната забележка на Байдън, в края на тежката му, но иначе внимателно подготвена реч във Варшава, че „този човек не може да остане на власт“. Макар че Белия дом по-късно изясни коментарите на президента и каза, че смяната на режима в Москва не е политика на САЩ, подобни необмислени коментари ще предизвикат безпокойство сред съюзниците. Те вероятно ще бъдат използвани от Путин като потвърждение на твърдението му, че Западът е решен да смаже режима му.

Обединеното кралство, макар и един от най-активните доставчици на оръжие за Украйна, даде знак, че смята, че не е препоръчително да се притиска руският лидер. Външният министър Лиз Тръс каза, че някои санкции срещу Русия могат да бъдат премахнати, ако Путин изтегли всичките си войски от Украйна и се откаже от „по-нататъшна агресия“. Санкциите могат да бъдат „подновени“, ако Москва предприеме нови офанзиви. Подобни различия намекват за дилеми по отношение на евентуално мирно споразумение между Киев и Москва.

Появиха се пукнатини и относно това дали да се наложи пълно европейско ембарго върху руския износ на петрол и газ. Германският канцлер Олаф Шолц предупреди миналата седмица, че това ще предизвика остра рецесия в Германия и в цяла Европа. Байдън предложи да увеличи доставките на американски втечнен природен газ за ЕС с 15 милиарда кубически метра тази година (в допълнение към повишението с над 22 млрд. куб. м. миналата). Но това е само една десета от предоставяните от Русия 155 милиарда кубически метра.

Друга потенциална разломна линия е нивото на военна помощ за Украйна и въпросът за пряка намеса – особено ако руският лидер използва оръжия за масово унищожение. Единствената „червена линия“ на НАТО беше заявлението, че ще „защитава всеки сантиметър“ от територията на алианса, ако той бъде подложен на руска атака. Миналата седмица Байдън очерта друга червена линия, предупреждавайки, че САЩ и съюзниците им са готови да отговорят реципрочно, ако Москва използва химическо оръжие.

Западните съюзници досега изненадаха дори самите себе си със своята солидарност. В името на Украйна и европейската сигурност трябва да се надяваме, че постигнатото до момента единство няма да се окаже максимумът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Смъртта на България е висш идеал само в злобните русофилски тик000ви,.Да- всички българи знаем, че това е най- голямото ви въжделение- да видите България стъпкана, унизена, част от русия, но.... НАДЕЖДИ ГОВЕЖДИ В РУСИЯ ОСТАВЕТЕ;-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Ще плаща и с рубли и с юани и с рупии , само с евро и долари няма да плаща ,а освен това хем ще гладува хем ще бачка ,хем и диктатори ще си произведе ,иначе просто умира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
Преди войната , за мен беше интересно да потърся какво се е случило с Икономиката на Крим, Домбас и т.н. след 2014 г. Ми нищо от това което се рекламира - икономиката се е свила до 10 % от това което е била когато са били част от Украйна и сега всички новоконтролирани области са виснали на руския държавен бюджет . Та това е общо взето резултата от руските напъни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Aааа, сега разбирам злобната и злостна реакция на някои руски ''застъпници''- днес се навършват ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ/ 18 години/ от началото на членството на България в НАТО...Плюйте още злоба и отрова- това няма да промени споменатият факт;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Западна Донецка област, село останало само със старци. Нацистите във всяка къща слагат тежко оръжие, старците по домовете, съветското бомбоубежище да не се използва! Забранено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Нацистите национализираха/приватизираха и Украинската Православна Църка. Още доказателства за бесове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Добре, че има будни хора като теб да ни пазят като раздават присъди и епитети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Рижавата ръка на Чубайс удуши Грета Тумберг..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Toва е предсмъртната им руска пропагандистка агония. Така и не разбраха, че ЕС няма да плаща руският газ в рубли, а и Г-7 ще направи същото. И заплашват, заплашват, заплашват- то не беше спиране на газа, въпреки, че вече пукна пролет; то не беше, че България щяла да тръгне към хиперинфлация, и въпреки, че това е икономически и финансов сайт, дори не знаят, че България е във валутен борд; ник ''императорът'' пък тръгна да ми развива теории,че ПАО газпром било частно руско дружество, въпреки фактологията, която показва, че ПАО газпром е руско държавно дружество с 50.23 процента собственост на държавата руска федерация;0 Изобщо- окъкването им е на всякакво ниво и е мноого сериозно;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Sandy
преди 2 години
Тоя сайт се компрометира. Тук постваха стотици хора, сега една дузина. Собственика на сайта си е продал душата на глобалистите - сатанисти, а журналистите тук са долни *** обслужващи чужди интереси срещу хонорари. Срам сте за народ и Родина, проклети да сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още