IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите изправят Русия пред "обратна индустриализация"

Свиването на икономиката на страната тази година ще е значително, според доклад

20:55 | 22.04.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия е изправена пред много дълбоко и продължително свиване на икономиката заедно с по-висока инфлация и намален стандарт на живот, тъй като санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници ѝ, я лишават от важни продукти и технологии, сочат икономисти от централната банка на страната, цитирани от Bloomberg.

В най-подробното публично изявление за перспективите от началото на войната, Отделът за изследвания към Руската централна банка предупреди, че свиването на икономиката „може да е значително“. По думите му справянето със ситуацията може да се проточи, тъй като сътресенията в предлагането, предизвикани от санкциите, едва ли ще отслабнат скоро.

Централната банка ще публикува актуализираните си прогнози след среща за определяне на лихвените проценти на 29 април, а прогнозите на Отдела за изследвания невинаги съвпадат с официалните. Но проучването на банката, направено сред анализатори и публикувано в четвъртък, установи, че очакванията за свиването на тази година са се влошили до 9,2%, докато инфлацията може да достигне 22% до края на 2022 г.

Русия Русия

Прогнозата в доклада контрастира на оптимистичните прогнози на Кремъл, че Русия е устояла на най-лошите санкции и икономиката ѝ ще излезе от кризата по-силна. Тя дори обяви, че очаква завръщането на някои явления, наблюдавани за последно след катаклизмите през 90-те.

„Сегашната рецесия е с трансформационен, структурен характер и ще бъде по-голяма по мащаб и продължителност във всички сценарии“ спрямо последната, причинена от блокадите заради коронавируса през 2020 г., обяви Отделът за изследвания. Оттеглянето на стотици международни компании от Русия вероятно ще има по-голямо въздействие от преките санкции, гласи още текстът.

За момента забавянето проличава главно в проучванията сред бизнеса, тъй като запасите, натрупани преди 24 февруари, все още не са изчерпани.

Но това затишие няма да продължи дълго, гласи докладът, тъй като тазгодишните санкции орязват веригите на доставките и руските компании се борят да компенсират липсата на компонентите, които вече не са налични. С течение на времето машините и оборудването ще се амортизират поради липсата на резервни части, което ще намали ефективността им.

Забавянето на бизнеса ще доведе до спадащо търсене, съкращения на работни места и на доходите, което допълнително ще отслаби икономиката, гласи докладът. Малко вероятно е вътрешното производство да се увеличи, за да компенсира липсващата продукция на този етап. Вносът ще се насочи към практика, наблюдавана през 90-те години на миналия век, когато руснаците масово летяха до Китай, Турция и други пазари, за да вземат стока за продажба на откритите пазари в страната си.

„Малките обеми на покупките и сложната логистика ще направят този внос по-скъп и ще означават, че е невъзможно да се заменят традиционните доставчици“, се казва в доклада.

Инфлацията „неизбежно ще се ускори временно“, допълва текстът. Според него най-лошият спад на производството, доходите и работните места „вероятно ще се случи към края на 2022 г.“.

След това ще започнат няколко години на „обратна индустриализация“, докато компаниите търсят алтернативи на технологиите, орязани от санкциите. „Технологичната и икономическата ефективност на произведеното оборудване ще бъде по-ниска от сегашната“ според доклада.

Екологичните стандарти ще бъдат занижени с нарастването на емисиите и отпадъците.

В крайна сметка процесът на адаптация завършва с „равновесие и развитие на нова, по-малко технологично напреднала база“. Все още не е възможно да се каже дали потенциалните темпове на растеж на Русия – около 2% годишно през последното десетилетие – ще се повишат или ще спаднат в резултат на случващото се, гласи докладът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Или казано кратичко: Който сее бури, жъне урагани! Амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако имаше капацитет, щеше да разбереш . Не става само с кремълски опорки и глупости. По-скоро въпросът е кои отрасли няма да бъдат засегнати, защото могат да се намерят някакви китайски заместители или приспособени някакви резервни части за оборудването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Четох статията и таман да разбера от какви точно продукти и технологии е лишена Русия, стигнах до извода, че в крайна сметка все още нищо не е възможно да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Това си е така, напълно ясни ми са мащабите на пропагандната машина в Русия, но все пак не съм особен оптимист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ето какво каза онзи ден шефът на РЦБ Елвира Небиулина пред руската Дума:"До момента санкциите удариха най-сериозно финансовият сектор на Русия.Но вече започват да се отразяват сериозно и на реалната икономика, и това въздействие ще става все по-силно с времето..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Ivan N.
преди 2 години
Изисква се време за този процес. И германците не осъзнаха какво са направили веднага. Имай предвид, че в Русия тече огромна пропаганда и дефакто няма независими медии. Когато обаче хилядите семейства на военни разберат, ще синовете и бащите няма да се завърнат от "военната операция", истината ще ги удари като с мокър ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Разбира се,че не всички руснаци искат война с Украйна,но войната се радва на широка обществена подкрепа в Русия, дори и да се абстрахираме от официалните данни на Кремъл..Тъй че руският народ определено носи една сериозна част от вината.И съм сигурен,че за разлика от германците, които осъзнаха какво са направили през ВСВ , тези няма да стигнат до там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
Ivan N.
преди 2 години
Айде пак! Нямаш умора ти :) за руски тоалетни да бе статията, пак би намерила какво да кажеш и с кого да се зааядеш :) и стига си плюла по руския народ, защото не всички искат война с Украйна. Все едно да кажеш, че всички обичат Герб и Бойко, след като 10г. е бил на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Имайте предвид и още нещо- нито едно напр. ИТ, който е единствено руски гражданин, не е бипатрид, не е дете на смесен брак на руски и ЕС граждани, не може да замине от русия и да работи на ТД/ трудов договор/ като ИТ кадър в ЕС държава, ако преди това не е подписал декларация за сътрудничество с фсб. Не мога да Ви кажа откъде знам това- приемете, че го знам. Пиша специално за ИТ сферата- как е в другите отрасли на икономиката- не мога да кажа и не зная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
В света има равновесие- в крайна сметка, тези руснаци са руски избиратели и с техния глас руския президент все още е на власт в русия. Те не правят абсолютно нищо, за да го свалят от власт. Не може човек да си заравя главата в пясъка и да се прави на незнаещ, че собствената му държава в 21 век започна агресивна нападателна война в Европа, в европейска държава. Многото руснаци, които не живеят в русия, защото ''сега там не е приятно'' не са се отказали от руско гражданство, което значи, че също носят вина за политиката на путин.Животът не е само приятни неща- животът е и ИЗБОР между две възможности и ЦЕНАТА, която човек плаща за избора на едната или другата възможност. Щом за българите важи това, защо да не важи и за руснаците- те да не би да са някакви свръххора, че да се налага да се отнасяме с тях по друг начин. Те не са жертви- ако бяха, аз лично бих издигнала глас в тяхна защита. Всеки има своята Голгота, през която трябва да премине в живвота си- т.е. да направи своя избор, който е определящ за остатъка от живота му. Руснаците не правят изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още