Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Наемите на търговски площи в София растат плавно през първото тримесечие

Пазарът е подчинен на желанието на новите собственици да затвърдят пазарните си позиции, става ясно от анализ на Cushman & Wakefield Forton

Наемите на търговски площи в София растат плавно през първото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на наеми на търговски площи през първите три месеца на 2018 г. остава сравнително активен. Наемите в търговските центрове и търговските улици в София плавно растат поради липсата на ново предлагане, а в другите големи градове на страната предлагането на търговски площи се увеличава. Това става ясно от доклада на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton за първите три месеца на годината.

“Средният наем на магазин с площ между 100 и 200 кв. м на добра локация в центъра на София е 50 евро/кв. м. В търговските центрове той е около 32 евро/кв. м. Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е почти 100%“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

За разлика от столицата, в другите големи градове в страната предлагането на търговски площи се увеличава. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града вече има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство, отбелязват от консултантската компания. Тя припомня, че Burgas MAS Real Estate също обяви планове за разширение на Galleria Мall в Бургас.

„След като станахме свидетели на рекорден обем инвестиционни сделки с търговски площи през 2017 г., пазарът в момента е подчинен изцяло на желанието на новите собственици за затвърждаване на пазарните им позиции“, отбелязва Forton. Ключов фактор за развитието на пазара на търговски площи са растящите доходи в страната, които водят и до нарастване на потреблението, допълват от консултантската компания.

Още по темата

Благодарение на положителната икономическа перспектива в страната много търговци считат настоящия момент за подходящ за разширяване на търговските си обекти, отчитат от Forton. София и големите градове са останали във фокуса на водещите компании в сектора на бързооборотните стоки, вериги спортни стоки, модни брандове в ниския и средния ценови клас и продуктите за здраве и красота.

Интересът на наемателите кореспондира с амбицията на наемодателите да подобрят позиционирането си на пазара. В резултат на това първите три месеца на 2018 г. са били белязани от няколко големи откривания - Billa и Douglas в Bulgaria Mall, 5 нови бранда от групата на LPP в Sofia Ring Mall и dm дрогериите в Mall Plovdiv.

От Forton очакват през 2018 г. фокусът на инвеститорите да се измества към офис площите. Консултантската компания допълва, че това ще отвори врати за разширяване на различни групи наематели, като например кантини, банкови клонове, фитнес зали, кафетерии, модерни форми на магазини за книги и места за културни срещи и събития.

“Пазарът на търговски имоти няма как да достигне обема от предходната година заради ограниченото предлагане на първокласни активи. Не виждаме интерес от страна на нови инвеститори, затова очакваме доходността по сделките да се запази около 7% с тенденция плавно да намалява през следващите месеци.”, пояснява Иван Граматиков. По думите му в по-дългосрочен план тази тенденция едва ли ще се запази предвид покачването на лихвите и поскъпването на финансовия ресурс.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
АДРЕС: Насищане на жилищния пазар и натиск върху цените на новото строителство