IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на стартъп екосистемата в Европа има огромно влияние върху икономиката

Въпреки големите инвестиции Европа остава много по-назад от Силициевата долина

09:06 | 02.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нов доклад за европейските стартъпи, изготвен от компанията за дялово инвестиране Atomic, обрисува една трансгранична система, в която се наблюдава увереност и която има трансформиращ ефект върху работната сила на континента, пише VentureBeat.

Докладът „The State of European Tech 2017” беше представен на технологична коференция в Хелзинки, Финландия, тази седмица. Въпреки че текстът от 143 страници покрива широк спектър от теми, той отново потвърждава усещането на мнозина в Европа, че годините, в които стартъпите набираха популярност, сега създават силна икономика, базирана на технологиите, която има ясно изразен европейски привкус.

"Смятаме, че европейската технологична екосистема е в най-доброто си състояние до момента“, посочва един от авторите на доклада Том Вемайер, който е партньор в Atomico. “Мислим, че солидната основа, която беше градена в продължение на много години, позволява на Европа да се представя добре“.

Доказателствата за набраната инерция включват 19 млрд. долара инвестирани в европейски стартъпи през 2017 г., които вече надминават рекордните 14,4 млрд. от 2016 г. А континентът е на път да се похвали с над 50 стартъпа, които организират кръгове за финансиране за над 50 млн. долара, от 43 през 2015 г.

Вемайер посочва няколко фактора, които според него показват, че Европа не се опитва просто да копира Силициевата долина, а да създаде нещо различно.

На първо място са разпространението и разнообразието. Въпреки че Великобритания все още е неоспорим лидер по отношение на стартъпите и набирането на средства, стартъп центрове се появяват из цяла Европа – от Севера до Испания и Източна Европа. Два от най-големите кръгове за финансиране тази година бяха за компании в Холандия (Picnic, 110 млн. долара) и Испания (Cabify, 100 млн. долара). Това създава по-голямо разнообразие, повече шансове за обмен на идеи и култури, както и до повече таланти, допълва той.

Вторият фактор е разрастването на т.нар. „дълбоки технологии“. Atomico е отчела общо 3,5 млрд. долара инвестиции в компании за дълбоки технологии в Европа, което е с 40% повече спрямо 2016 г. Още по-хубавото е, че много от тях набират големи инвестиции, когато вече са в по-късен етап на развитието си, а това им помага да останат независими, твърди Вемайер.

На трето място европейските стартъпи са много по-отворени за работа с утвърдени корпоративни играчи. Atomico е проследила 647 инвестиции в стартъпи през 2017 г., които включват поне един корпоративен инвеститор. За сравнение те са били 600 през 2012 г. Фирмата оценява, че 20% от европейските дялови инвестиции идват от корпорации.

И на последно място, лидерите на континента приемат правителствената политика и регулациите като конкурентно предимство. На фоа на сериозния напредък на технологии като автономното шофиране, изкуствения интелект и блокчейна, правителствата въвеждат регулаторни реформи, за да направят страните си по-привлекателни за потенциални стартъпи, като им засвидетелстват подкрепата си и въвеждат ясни правила за това как могат да работят, твърди Вемайер.

В съчетание тези фактори стимулират нарастването на технологичната работна сила в Европа, която расте три пъти по-бързо спрямо тази във всички други сектори на пазара на труда на континента.

И въпреки успеха остават много предизвикателства, твърди експертът. Въпреки че инвестиционният капитал е нараснал, той все още остава много под нивата в Силициевата долина. Проучването на Atomico разкрива нарастващо безпокойство във Великобритания заради потенциалното въздействие на Brexit. Освен това все още има страни като Италия, които все още не са прегърнали изцяло икономиката на иновациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още