IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект ще промени всички бизнеси

И конкуренцията на пазара за смартфони се пренесе постепенно в това поле, а Huawei показва сериозни резултати със своя Mate 10 Pro

08:16 | 23.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лаборатория на&nbsp;Huawei във Финландия. <em>Снимка: компанията</em></p>

Лаборатория на Huawei във Финландия. Снимка: компанията

Да си го кажем направо – няма съмнение, че изкуственият интелект ще промени света на бизнеса. И то на всички нива.

Едно предсказване е от една страна интригуващо, а от друга – направо обезкуражаващо или дори плашещо: според някои проучвания през 2035 г. една четвърт от БВП на Австрия ще се произвежда от машини или по-точно от изкуствен интелект.

Иначе казано – става дума за обучението на компютрите на човешки интелект и поведение, пише в свой анализ Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.  Впрочем ние се срещаме с изкуствения интелект често - когато играем видео игри, консултираме се с търсачки или използваме системи за разпознаване на речта. Но бързото развитие на изкуствения интелект през последните години доведе до множество нови приложения, някои от които имат потенциала да „променят правилата на играта“. Google например, която е смятана за пионер на изкуствения интелект, има свои анализатори в Цюрих, които работят над усъвършенстването на практическите приложения на технологията. Постигнатият напредък е виден, а наред с други неща не можем да не се съгласим, че и преводите в Google Translate стават все по-добри.

Всъщност изкуственият интелект не е нищо ново, казва и Щьотингер, и други експерти, с които съм се срещал. Но този изкуствен интелект, познат от 80-те години на миналия век, бе недоразвит. Неговото преработване до степен, в която да може да се използва добре, се оказва твърде скъпо. Но истинската ера на изкуствения интелект настъпва сега. В резултат на огромното количество данни, които са на разположение, и увеличаването на изчислителната мощ, той си проправя път във всички сфери на живота и променя света на бизнеса, който познаваме.

Какво означава това за бизнесите?

Все повече компании напират реалното му приложение в своите предложения към клиентите.  Китайският концерн Huawei отдавна залага на него за своите топ продукти, но може би най-голямото приложение поне засега технологията получи в последния топ модел Huawei Mate 10 Pro. 

Но приложението е широко. Швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Group обмисля да остави машини да поемат работата по корекция на претенциите. Твърди се, че те могат да обработят един случай за секунди, докато същата задача отнема почти цял час на човек. Финансовият сектор също вижда промените. Така например Erste Group в момента търси 5000 програмисти. А става дума за банка.

Но да се върнем към китайския технологичен концерн, след като конкуренцията на пазара за смартфони се пренесе постепенно в полето на изкуствения интелект. Тази тенденция се засили във втората половина на 2017 г., след като в началото на септември в рамките на технологичното изложение IFA 2017 в Берлин изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю представи Kirin 970, първата изчислителна платформа на концерна за мобилен изкуствен интелект. Малко по-късно се оказа, че по същия път е поел и американският Apple, който своя нов флагман - iPhone X, с бионичен чип и разпознаване на лицата. Отговорът на китайският гигант не закъсня - той представи „истински AI смартфон“. Премиерата на флагмана Mate 10 Pro беше в средата на октомври, а устройството е с т.нар. „невронен енджин“ и конкурира пряко последното поколение iPhone.

За какво ще ни помогне този изкуствен интелект? Накратко – за много неща!

Така например скоростта на смартфона не зависи само от мощността на процесора и RAM паметта. Оказва се, че използването на съпроцесор, който поддържа алгоритми с изкуствен интелект, може да увеличи драстично производителността по необичаен начин. 

Традиционният компютърен софтуер, като операционната система при съвременните смартфони, не може да се справи със задачи, които изискват „възприемане“ на обектите и „разбиране“ на връзките между тях, но са налице програми, за които е естествено да оперират като човешкия. Huawei съзнава големия потенциал на изкуствения интелект и започва проучване в тази област, а резултатът от тези проучвания е Huawei Mate 10 Pro – със специален изчислителен блок, базиран на архитектура на невронна мрежа (Neural Network Processing Unit - NPU), която позволява използване на усъвършенстваните алгоритми за машинно обучение от устройството. 

В хипотезата си за могъщия изкуствен интелект британецът Джон Сърл пояснява, че „ако подходящо програмираме един компютър, така че при подаване на правилните входящи данни изходящите съответстват на изискваното, то тази машина ще притежава еквивалентен на човешкия интелект, в общия смисъл“. 

Но днес и самите алгоритми за изкуствен интелект вече се прилагат почти към всичко, което правим. Според анализ на IDC, поръчан от Huawei, технологията ще има ефект, сравним с историята на парния двигател в началото на индустриалната революция. Но същевременно смартфоните осигуряват лесен и бърз достъп до тази технология на всеки от нас. Според IDC до 2021 г. над 60% от населението на Земята ще има смартфон – това ще е най-разпространеното устройство от потребителската електроника и ще позволи на изкуствения интелект да разшири драстично своя обхват.

Функциите на изкуствения интелект, поддържани от NPU, оптимизират почти всеки аспект от използването на това устройство. Така например може да се предвиди кои приложения ще бъдат нужни, да се заредят предварително в паметта и да се оптимизира работата им; може също така да се ограничат ненужните процеси или да се изключат, спестявайки енергия и подобрявайки производителността.

Изкуственият интелект може да засича и разпознава обекти, „видени от камерата“, да избира най-добрите настройки при заснемане или да решава за части от секундата как най-добре да бъде настроен автофокусът, така че да можем да уловим движещ се обект и да направим перфектен кадър. Към днешния момент това е възможно обаче единствено с Mate 10 Pro на китайския бранд Huawei. Очевидно те са успели да си напишат домашното. Да му мислят Apple и Сие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още