Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Следващата жертва на недостига на чипове - индустрията за смартфони

Редица производители на умни телефони вече отправят предупреждения, разкривайки новите си прогнози

Следващата жертва на недостига на чипове - индустрията за смартфони

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Глобалният дефицит на компютърни чипове засегна всичко – от автомобилите до гейминг конзолите. Изглежда следващите в този списък са смартфоните, пише в свой анализ CNBC.

Полупроводниците се оказаха дефицитни тази година заради редица причини, включително затварянето на заводи заради пандемията и по-високото търсене на потребителска електроника.

Автомобилните производители бяха особено засегнати от недостига, а компании като General Motors и Ford намалиха и дори спряха производството на някои превозни средства.

Конзолите също бяха засегнати, а геймърите срещнаха трудности да се сдобият с новите системи Xbox Series X на Microsoft и PlayStation 5 на Sony.

До този момент смартфоните до голяма степен се опазиха от тези проблеми благодарение на факта, че производители като Apple и Samsung имаха запаси от важни компоненти.

„Автомобилната индустрия не се движи със същия темп като бизнесът със смартфони“, коментира Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight. „Те съзряха проблемите по-бавно от компаниите за смартфони“.

Още по темата

Производителите на автомобили разчитат на по-големи и по-стари чипове, докато производителите на смартфони използват предимно най-новите процесори, допълва Ууд. Освен това смартфоните се продават в по-големи обеми, отколкото колите, което ги прави предпочитан клиент за доставчиците.

Междувременно „компаниите за смартфони не свиха търсенето на чипове, както направи автомобилният сектор, когато очакваха спад на търсенето на превозни средства“ в началото на пандемията, коментира Сейед Алам, глобален лидер на Accenture, отговарящ за полупроводниците.

„Всъщност компаниите за смартфони се възползваха от допълнителния капацитет, загърбен от автомобилния бизнес, което накара автомобилния сектор да изпита недостиг на чипове, когато търсенето на коли се повиши по-бързо, отколкото очакваха“

Но сега производителите на мобилни устройства започват да усещат влиянието на глобалния недостиг на чипове.

„Сега автомобилният сектор и други настигат други и започват да възстановяват капацитета, от който се отказаха, ето защо има ожесточена конкуренция за доставка на полупроводници“, добавя Алам. „Това създаде натиск върху доставките на чипове за смартфони“.

Търсенето на смартфони отслабна през 2020 г. с разрастването на коронавирусната пандемията, а по данни на Gartner продажбите са се свили с 12,5%. Въпреки това търсенето тази година се възстановява бързо, тъй като много страни вдигнаха ограниченията. Gartner твърди, че глобалните продажби на смартфони са се увеличили с 26% през първото тримесечие.

Предупреждението на Apple

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор Тим Кук предупреди, че доставките на силициеви компоненти ще засегне продажбите на iPhone, както и други продукти като iPad.

Недостигът не е свързан с мощните процесори, които Apple произвежда за своите устройства, а с полупроводниците, които ползва за често ползвани функции, като захранването на дисплея и декодирането на звука, допълни Кук.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те и без това правят твърде много телефони и това е от години. TSMC продават продукцията си на търгове и за това всички нови чипове отиват в епъл и масата от тях са забити в телефоните им.

Още от Анализи
Кремъл засилва натиска върху Facebook и Alphabet