Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Специалните отношения между САЩ и Великобритания вече не са толкова специални

Решението на Лондон да допусне Huawei до 5G мрежата си не се хареса на Вашингтон

Специалните отношения между САЩ и Великобритания вече не са толкова специални

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

В продължение на десетилетия Великобритания и Съединените щати се радваха на „специална връзка“ - в исторически, политически, икономически и културен план. Тази връзка е поставена под въпрос след решението на Великобритания да позволи на китайския производител на телекомуникационно обслужване Huawei да участва в изграждане на части от следващото поколение мобилни мрежи на страната, пише в анализ CNBC.

5G мрежите ще предложат не само изключително бърз пренос на данни, но и ще предложат технология за използването на критична инфраструктура в бъдеще.

Вашингтон твърди, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност, защото нейното телекомуникационно оборудване може да бъде използвано от китайското правителство за шпионаж. Администрацията на Доналд Тръмп също така изрази притесненията си от връзка между Huawei и Китайската комунистическа партия. Компанията отрича нейното оборудване да е компрометирано и твърди, че няма никакви връзки с Пекин.

Но Съединените щати оказаха натиск върху Лондон да блокира Huawei. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Великобритания е трябва да вземе „важно решение преди 5G”. Но страната избра да допусне Huawei за участие в част от 5G мрежите. Става дума за частта, която свързва устройствата с 5G сигнала. Huawei има 35% пазарен дял в тази област.

Решението на Великобритания е „разочаровало“ администрацията на Тръмп и вече има коментари от американските власти, които предупреждават за отслабване на връзките между Лондон и Вашингтон.

"Ето тъжната истина: нашите специални отношения са по-малко специални“, заяви Бен Сасе, който е член на Комисията по шпионажа към Сената.

Риск за споделянето на данни

Споделянето на данни от службите може да е изложено на риск, ако се вярва на властите в САЩ, въпреки уверенията на британския външен министър Доминик Рааб, че случаят не е точно такъв.

"Това решение е особено разочароващо за американските поддръжници на „специалните отношения“. Опасявам се, че Лондон се освободи от Брюксел, само за да отстъпи суверенитета си на Пекин“, коментира сенатор Том Котън в туит, свързан с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

По-рано тази година Котън предложи въвеждането на закон, който да не позволява Съединените щати да споделят секретна информация със страни, които използват оборудване на Huawei за 5G мрежите си.

Но анализатори твърдят, че това е малко вероятно да се случи.

Още по темата

"Малко вероятно е Съединените щати да направят нещо по тези заплахи за спиране споделянето на информация заради решението на Великобритания“, твърди Пол Триоло от Eurasia Group.

Усложняване на търговската сделка?

Междувременно Великобритания се насочва към окончателен Brexit този петък, когато официално ще напусне Европейския съюз.

Страната работи по сключването на търговски сделки с Европейския съюз и със САЩ. Френският финансов министър Саджид Джавид обяви по-рано този месец, че сключването на споразумение с Вашингтон е „огромен приоритет за нас“, а двете страни „вече са започнали да работят заедно“ за постигането на целта.

Но анализатори твърдят, че със задаването на Brexit, сделката с Huawei може да усложни търговските преговори.

По думите на Нийл Кемплинг, ръководител Технологични, медийни и телекомуникационни проучвания в Mirabaud Securities, тонът на Вашингтон не звучи добре.

Същевременно Великобритания трябва да помисли за отношенията си с Китай - един от ключовите ѝ партньори. През декември У кен, китайският посланик в Германия заплаши най-голямата европейска икономика с „последствия“, ако блокира Huawei. Това може би е мислила и Великобритания.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
7
 
2
преди 5 месеца
Те 4G-то им върви само на открито и не-сенчесто място и толкова години не си оправиха обхвата... Тръгнали 5G да правят...
2
 
13
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ще гледат да ги оправят, че до края на седмицата, може да нямат никакви "приятели".

Още от Анализи
Пандемията отваря пространство за развитие на концепцията за умните градове