Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

През 2017 г. 260 млн. лв. бяха разпределени от компаниите за акционерите им

Това представлява увеличение от 70% на годишна база, коментира Татяна Пунчева-Василева от Елана Трейдинг

През 2017 г. 260 млн. лв. бяха разпределени от компаниите за акционерите им

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г."

Българският основен борсов индекс SOFIX продължи възхода си и през 2017 г. след ръст от близо 30% през предходната година, когато застана на трето място по растеж в Европа след руския и белгийския индекс. И макар да укроти темповете на растеж в края на лятото, резултатите за инвеститорите в акциите на компаниите от основния индекс все още са близо до 26% ръст за 12 месеца.

Вложителите продължават да се насочват към книжата на Българската фондова борса (БФБ – София) заради изключително ниските лихви по депозитите на банките и в търсене на по-висока доходност за спестяванията си.

Първият борсово търгуван фонд, свързан със SOFIX, също активизира капитали и подкрепи водещите компании на борсата, защото активите му са директно инвестирани в акциите им.

Финансовите отчети на индустриалните компании продължават да са по-добри от очакванията. Фирмите, които изнасят по-голяма част от продукцията си, вече отчитат ефектите от възстановяването на растежа в Европа. Акциите с традиция да разпределят годишен дивидент ще продължат да бъдат предпочитани от българските инвеститори, защото предоставят фиксиран стабилен доход освен възможността за капиталова печалба.

Средният дивидент на компаниите на БФБ през 2017 г. е 4%, както бе и през предишните четири години. Инвеститорите получиха дивидентен доход в диапазон от 2% до 13%. За 2018 г. перспективите остават положителни на фона на растящите прогнози за българската икономика, което борсата не може да не отрази.

Графика: Елана по данни на БФБ и БНБ


В какво е подходящо да се инвестира?

Капиталовите потоци към основния индекс SOFIX и натрупаните значителни печалби за акциите през 2017 г. ще продължат да оказват подкрепа на българския фондов пазар. Местните инвеститори отново ще отдават предимство на дивидентните акции.

През 2017 г. 260 млн. лв. бяха разпределени от публичните компании за акционерите им, като това е ръст от 70% спрямо предходната година.

Тези, които търсят основно капиталова печалба, ще се ориентират към акциите от водещия индекс, като се има предвид ликвидността, осигурявана от борсово търгувания фонд върху SOFIX.

Занапред обаче акциите извън SOFIX ще реализират по-съществен ръст в цената си. Тенденцията на постоянен поток на нови средства към БФБ ще продължи устойчиво чрез увеличаването на активите на взаимните фондове от пренасочване на спестяванията.

Печалбите от инвестиции на БФБ, както и в акции на пазарите в Европейския съюз (ЕС), са освободени от данъци.

*Коментарът е на Татяна Пунчева-Василева, ръководител отдел "Анализи" на Елана Трейдинг

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"И макар да укроти темповете на растеж в края на лятото, резултатите за инвеститорите в акциите на компаниите от основния индекс все още са близо до 26% ръст за 12 месеца" - струва ми се, че тук има известна неточност, тъй като сайта на БФБ отчита 16,55% за този период?!

Още от Анализи
Инвеститорите се броят след криза