Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще наложи ли Европа периодичните емисионни тестове при превозните средства?

Строгите регулации за отделянето на вредни газове при автомобилите биха могли да запазят двигателите с вътрешно горене като най-важен елемент на транспорта

Ще наложи ли Европа периодичните емисионни тестове при превозните средства?

Снимка: Ройтерс

Много градове в Европа имат сериозни проблеми с надвишаването на сегашните ограничения за замърсяване на въздуха. Много от тях дори обмислят забрана за дизеловите автомобили, за да се справят с тази негативна тенденция, пише вицепрезидентът на Международната комисия за инспекция на превозните моторни средства CITA Герхард Мюлер, цитиран от Euractiv.

В този контекст европейското законодателство има уникален и много ефективен инструмент за откриване на превозни средства, отделящи големи количества вредни газове: периодичният контролиран тест за отделени вредни емисии. 

Още по темата

Този метод идентифицира повреди или манипулиране на емисионните системи при превозните средства, като принуждава собственика да извърши ремонт или да извършва редовни прегледи. За съжаление, сегашният периодичен тест вече не е ефективен при новите дизелови и бензинови превозни средства.

Текущата процедура е разработена преди повече от 25 години и е била само отчасти приета при производството на съвременните автомобили. В резултат на това тестът не може да установи манипулация или дори обикновено влошаване при отделянето на вредни газове. На практика това означава, че милиони превозни средства в Европа, които продължават да се движат по пътищата, замърсяват въздуха с количество парникови газове, много по-високи от допустимото.

Европейската комисия (ЕК) изчислява, че само 5% от тези превозни средства са отговорни за най-малко 25 на сто от всички емисии, отделяни от двигателите с вътрешно горене.

Според Мюлер ако Европа успее да открие всички подобни автомобили с нов периодичен тест, замърсяванията биха били съществено ограничени.

Изследването на CITA, проведено из цяла Европа, показва, че в краткосрочен план би било много по-полезно, ако се въведе задължителен тест, който да изчислява количеството отделени вредни газове в комбинация с по-строги ограничения при отделянето на азотни оксиди от дизеловите коли и фини прахови частици от бензиновите двигатели

Това може да се добави към сегашните тестове. Германия, например, въвежда задължителните проверки от тази година. Те трябва да важат, както за дизеловите двигатели, така и за превозните средства, задвижвани чрез бензин.

Според направен анализ върху ползите от налагането на подобен тест, новите проверки биха увеличили минимално разходите на притежателите на превозни средства. Дори  ако оборудването за този тест поскъпне, най-същественият разход ще бъде свързан със заплащането на служителя (инспектора), който извършва проверката.

Ако успеем да подобрим качеството на въздуха в градовете чрез подобни мерки, превръщайки това в дългосрочна тенденция, автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще могат да останат най-разпространените и използвани превозни средства, запазвайки своята преднина пред набиращите скорост екологично чисти електрически автомобили.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
3
 
5
преди 2 години
Европа нещо е поизостанала.

В БГ при минаване на ГТП завират в ауспуха на колата една тръбичка и мерят вредните емисии/каквито и да са те. Доколкото ми казаха техниците там 'автомобилът ми бил в норма'
4
 
7
 
4
red6 до: studioaa
преди 2 години
Няма профилна снимка
Удри една рИкия да се успокоиш :D
9
 
7
 
3
преди 2 години
Писна ми от нови и нови регулации идващи от т.н. европейски съюз. Сегашните регулации и без това са прекалено много и прекалено скъпи. Долу европейския съюз, долу европейската интеграция!!!
8
 
11
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Най-накрая! Усещам краят на дизела при леките автомобили не е делеч! Ще започне с по-високи данъци и регулации
20
 
7
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
муахахахахахахах
сривът на електричната кола предцтои. до година-две. требва само първите им собственици да видът на какъв дървен продукт са се наденали. ше има масова гневна вълна срещу таз недоделка. стойте и гуедайте. а, да, купете нод дизел: ефтино.

Още от Анализи
11 млрд. евро са загубили 17-те топ автоконцерна за 3 месеца