IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът започна с понижения новата година

Щатската валута се озова на 3-месечно дъно

12:06 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Зелените пари продължават със слабото си представяне от последните дни на 2017 г., след като сред голяма част от инвеститорите е налице засилване на опасенията по отношение на бъдещите повишения на лихвите. Според пазарните участници колебливите данни за инфлацията в САЩ могат да принудят Федералния резерв да забави повишаването на основната лихва в страната. По време на първата сесия за годината щатският долар поевтиня, достигайки най-ниското си ниво от три месеца насам.

"Инвеститорите остават скептични, както по отношение на прогнозираните три повишения на лихвите през новата година, така и за положителните инфлационни очаквания", коментира Омер Есинер, пазарен анализатор в Commonwealth Foreign Exchange във Вашингтон. Доларовият индекс, показващ представянето на американските пари спрямо шест от основните валути, спадна до най-ниското ниво за последните три месеца и половина, достигайки 91,751 пункта.

Еврото успя да се възползва от слабостта на зелените пари и поскъпна до 4-месечен връх в първия работен ден за новата година. Единната валута се търгуваше на нива, близки до 1,2080 долара за евро, след като получи подкрепа от добрите данни за активността в производствения сектор в еврозоната. За месец декември производственият индекс достигна 60.6 пункта, което е най-добрият резултат от почти две десетилетия насам.

Еврото получи допълнителен тласък и от изявлението на Беноа Коаре, който е член на Европейската централна банка. Той заяви, че не очаква ЕЦБ да увеличава размера на настоящата програма за количествени улеснения. Добре се представи и австралийският долар, който нарасна до 0,7825. Австралийската валута получи подкрепа от публикуваните данни за китайския PMI индекс в сферата на услугите, който за месец декември се покачи до 55 пункта спрямо 54,8 месец по-рано.

Златото продължи със силното си представяне и в началото на новата година, достигайки най-високото равнище за последните почти четири месеца. Спот цената на благородния метал нарасна с 0,2 на сто до 1 320,77 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се повишиха с половин процент до 1 322,40 долара. Представянето на златото през настоящата година ще зависи най-вече от темпа, с който централните банки ще започнат да затягат монетарните си политики, както и от по-дългосрочното въздействие на данъчната реформа в САЩ. SPDR Gold Trust, който е най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, обяви вчера, че активите му са се понижили с 0,14% до 836,32 тона спрямо 837,50 тона в петък.

В същото време последните данни, публикувани от CFTC показаха, че за седмицата до 29 декември нетните дълги позиции в злато са се увеличили с 22 200 до 135 900 фючърса. Другите благородни метали също имаха силна сесия. Фючърсите на среброто скочиха с 0,26% до 17,19 долара. Платината пък поскъпна с 0,83%, достигайки 946,10 долара за тройунция.

Петролът отстъпи леко до 60,37 долара за барел, след като по-рано през деня достигна 60,74 долара - най-високото ниво от 2015 г. насам. Сорт брент завърши сесията със спад от 38 цента до 66,49 долара. За първи път от 2014 г. насам черното злато започва новата година на ниво над 60 долара за барел. На 30 декември бе напълно възстановена работата на тръбопровода Forties, след като по-рано през декември доставките бяха ограничени, поради авария. "Решаването на проблема с тръбопровода, който минава през Северно море очаквано доведе до намаляване на разликата в цените между лекия суров петрол и брент", коментира Дейвид Томпсън, вицепрезидент в Powerhouse. "Въпреки слабото дневно представяне, тенденцията изглежда е към ръст в цената и на двата най-търгувани вида петрол", допълни още Томпсън.

S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови върхове в първия работен ден за 2018 г. Dow Jones добави 104,79 пункта, завършвайки деня на ниво от 24 824,01 пункта. Най-силно се представиха акциите на Disney, които поскъпнаха с 4%. 2017 г. бе отлична година за американските фондови пазари. Индексът на "сините чипове" Dow Jones Industrial Averege се повиши с 25,1%. S&P 500 добави 19,4% към стойността си. Годината бе най-силна за акциите на технологичните компании. Nasdaq завърши 2017 г. с повишение от 28,2%. 

В Европа водещите фондови пазари започнаха седмицата със смесени резултати на фона на геополитическите рискове, свързани с Иран. Общоевропейският Euro Stoxx 600 отстъпи с 0,2%. FTSE100 поевтиня с половин процент до 7 648,10 пункта, докато водещият френски индекс CAC40 завърши деня без сериозна промяна на ниво от 5 288,60 пункта. Акциите на автомобилните производители имаха най-слабо представяне, след като последните публикувани данни показаха спад при регистрацията на нови автомобили. Британският FTSE100 се оцвети в червено, след като данните за промишленото производство във Великобритания не оправдаха очакванията на анализаторите. PMI в сферата на промишлеността се понижи до 56,3 пункта през декември спрямо 58,2 месец по-рано.

Най-важното събитие в сряда ще бъде представянето на протокола от последното заседание на Федералния резерв, което ще стане в 21.00 часа българско време. Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено и към данните за равнището на безработица в Германия. Очакванията на икономистите са, че нивото на безработица в най-голямата европейска икономика ще намалее до 5,5% спрямо сегашните 5,6%. По-късно пък ще бъдат оповестени данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор на ISM в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

NZD/JPY

На 1-часова графика при двойката NZD/JPY виждаме пробив на съпротивата на техническа фигура "вимпел" при 79,65 йени за новозеландски долар. Евентуалното бичо движение се очаква да продължи около 79,91.

XAG/USD

При среброто виждаме добре изразен канал надолу на 1-часова графика и пробив на съпротивата от 30 декември. Низходящото движение от днес ни дава възможност за вход в дълги позиции на по-добра цена. Евентуално възходящото движение се очаква да продължи до цена от 17,61 долара за унция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още