Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЯЦБ тихомълком отстъпва от политиката си на поддържане на отрицателни лихви

Новата схема на регулатора за подпомагане на регионалните банки допълва плана на правителството за стимулиране на сливанията между финансовите институции

ЯЦБ тихомълком отстъпва от политиката си на поддържане на отрицателни лихви

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Karina Nooka/The Nikkei/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) бавно отстъпва от своята политика на поддържане на отрицателни лихвени проценти с противоречива схема, предназначена да стимулира сливания между по-слаби, по-малки заемодатели. Този ход се възприема от някои икономисти като рисковано отклонение от индустриалната реформа, пише Ройтерс.

Тъй като COVID-19 помрачава операциите на местните банки, страдащи от години от свръхниските лихвени проценти, по-рано този месец ЯЦБ представи план за плащане на 0,1% лихва върху депозити, държани от кредитори, които намаляват разходите, увеличават печалбите или се консолидират.

Програмата означава, че ЯЦБ за първи път ще предложи изплащания на конкретна индустрия с цел стимулиране на реформите в този сектор. Критиците предупреждават, че подобна политика трябва да се ръководи от политиците, а не от централната банка. 

Още по темата

Планът на ЯЦБ е свързан с идеята на правителството на страната да предложи субсидии за финансовите институции с цел сливане или интегриране на мениджмънта. Всяка банка може да получи до около 3 млрд. йени (28,5 млн. долара), в зависимост от нейния размер. 

Това е първият път, когато правителството отпуска субсидии на регионалните банки. Планът е свързан с една от основните политики на новата администрация на министър-председателя Йошихиде Суга, който е предвидил прегрупирането на регионалните банки, още преди да встъпи в длъжност.

Някои представители на ЯЦБ са против схемата, която е в разрез с традицията на финансовия регулатор да бъде кредитор, а не източник на разходи, според мнението на източници, запознати с темата.

Решението на ЯЦБ подчертава как използваните от управителя на регулатора Харухико Курода стимулиращи политики се рушат, принуждавайки го да плати цената за радикалните си мерки с още по-противоречива програма.

Политиката на отрицателни лихви, която беше силно критикувана от банките, остава непопулярна. Само осем месеца след налагането ѝ през 2016 г. ЯЦБ е принудена да определи цел за доходност при 10-годишните държавни облигации, за да избегне прекомерен спад при дългосрочните лихви.

„Схемата за помощ е част от опита на ЯЦБ да премахне поетапно въздействието на отрицателните лихви, което продължава да тежи през последните няколко години“, изтъква бившият гуверньор на ЦБ Хидео Хаякава, който поддържа тесен контакт с действащите централни банкери. „ЯЦБ не може открито да признае, че политиката е била неуспешна, или да я изостави напълно, така че тихо работи по нея“, добавя той.

Фактът, че ЯЦБ прекрачва границата, за да предотврати банкова криза, подчертава задълбочаваща се загриженост сред ръководството ѝ относно нарастващите разходи за продължително облекчаване.

Общата нетна печалба на 102 регионални банки в Япония е спаднала с 40% през последните четири години, тъй като маржовете при кредитирането се свиват до 0,2%.

Няколко представители на борда на ЯЦБ публично предупредиха, че нарастването на фалитите, предизвикани от пандемията от коронавирус, може да натовари банките с лоши кредити и да застраши финансовата система на Япония.

Нарастващите опасения около недостатъците на стимулационна програма на ЯЦБ може да затруднят Курода да разхлаби допълнително политиката.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
2021 г. не изглежда толкова добра, колкото всички очакват