IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 2018 г. беше годината на несбъднатите очаквания?

Ще се стабилизират ли пазарите през първото тримесечие на следващата година?

17:56 | 25.12.18 г.
Защо 2018 г. беше годината на несбъднатите очаквания?

2018 г. се оказа годината на несбъднатите очаквания. Плановете бяха тя да е слаба за долара. Прогнозираше се основните активи, включително и криптовалутите, да растат. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg.

"ЕЦБ първо намали обратното изкупуване на активи през септември и сега на последното си заседание на годината потвърди, че изкупуването приключва. Остава обаче разминаването между ЕЦБ и Фед. През 2019 г. се предвижда по-скоро стабилизиране на пазарите и известно икономическо забавяне, но не рецесия. Търговският конфликт засега е замразен, предвид отсрочката между САЩ и Китай", коментира гостът.

Доларовият индекс се очаква през 2019 г. да бъде с 5% по-нисък спрямо стойностите от началото на декември 2018 г. Като цяло щатската валута ще отслабне, но това ще помогне на валутите на развиващите се пазари да се стабилизират, уточни Магдалена Иванова.

"Предстои да проследим развоя по Brexit. Проблемите на Италия с бюджета, на Германия с автомобилния сектор и други държави с местни проблеми повлияват върху състоянието на еврото", посочи още д-р Иванова.

По думите ѝ много от компаниите променят своите стратегии и бизнес операции с оглед на напрежението и търговските спорове между САЩ и Китай. Именно този търговски спор ще доведе до странични ефекти за валутите на развиващите се пазари, категорична е тя.

В последните месеци станахме свидетели на стръмен срив в цените в петрола, отбеляза гостът "Очакванията са пазарът да се стабилизира през първото тримесечие на следващата година. Ще проследим и дали ОПЕК ще запазят квотната сделка", допълни форекс редакторът в Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още