Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дърво, стомана, пластмаса - как най-важните суровини стават все по-оскъдни и скъпи

Празни складове, но постоянно високо търсене - цените на дървото, стоманата и поликарбоната продължават да растат

Дърво, стомана, пластмаса - как най-важните суровини стават все по-оскъдни и скъпи

Снимка: Bloomberg LP

Европейската икономика е заплашена от допълнителни големи ограничения поради недостига на материали и натоварвания вследствие на нарастващите цени на суровините и междинните продукти. Само преди няколко седмици производствените компании очакваха облекчаването на пазарите на доставки през втората половина на 2021 г. Но това все още не е очевидно за много важни продукти.

В цяла Европа индустриалните компании не очакват край на ценовата спирала в средносрочен план. Независимо дали става дума за дървен материал, стомана или пластмаса, газ или метанол - за почти всички групи суровини компаниите очакват допълнителни увеличения на цените в двуцифрения процентен диапазон, показва проучване сред 1000 европейски компании, проведено от базираната в Щутгарт консултантска компания Horvath в началото на юли, с което разполага германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Още по темата

Празните складове, ограниченото предлагане и постоянно високото търсене доведоха до дългосрочно прекомерно натоварване на суровинните пазари - това е заключението на изследването. То се потвърждава от ситуацията в няколко важни основни индустрии. Цените на химикалите и пластмасите все още са на най-високото си ниво.

Ситуацията все още е следствие от пандемията на коронавируса, когато международните вериги за доставки бяха нарушени и постепенно възстановени. Освен това в САЩ имаше зимни бури, които парализираха цели производствени вериги, например в химията. А да не забравяме и някои логистични проблеми като задръстването в Суецкия канал.

Резултатът: цените на суровините почти се взривиха. Средностатистически има увеличение на цените с 30 процента от есента на 2020 г. - с пикове от 65 процента за вторични метални суровини, например, става ясно от проучването на Horvath.

Дървесината – скъпа, както никога досега

Най-рязкото поскъпване на суровините е регистрирано за дървесината, която сега е два пъти по-скъпа в сравнение с септември 2020 г. И не се вижда край: „На всеки два до три дни цените на суровината се коригират нагоре. Северна Америка и Китай определят тенденцията, където цените вече са с една трета по-високи от тези в Европа“, казва експертът по цените на Horvath Данило Зата.

За дървесината анкетираните производители очакват увеличение с до 33% до края на годината. Това се дължи на устойчиво високото ниво на строителство и обновяването, както и на нарастващото търсене на мебели.

Доставчиците на дървесина трудно могат да се справят и се опасяват и от допълнителни проблеми във веригата на доставките, ако страните реагират с ограничения на експоненциално нарастващите случаи на делта варианта на коронавируса. Сибирската лиственица, която е много популярна в Германия, все още е в силен дефицит в резултат на предишните блокирания. 

Още по темата

Стоманата: запасите са изчерпани

По отношение на така важната гореща стомана цените на тон са се повишили с 60 процента от началото на годината. Индустрията очаква допълнително увеличение от до 18 процента до края на годината. Все още ограниченото предлагане се сблъсква с клиенти, които почти са изразходвали запасите си, но които внезапно изпитват сериозна нужда от стомана поради рязкото нарастване на световната икономика.

За търговците на стомана като Klöckner & Co. попълването на складовете на клиентите е като програма за икономически стимул: Само преди няколко седмици базираната в Дуисбург и листната на SDax компания удвои прогнозата си за текущата година - и по този начин ще генерира оперативна печалба (Ebitda)  в размер на около една трета от своята обща пазарна стойност. Подобна е ситуацията и с производители като Salzgitter: Производителят на стомана от Долна Саксония наскоро почти удвои прогнозата си за 2021 г. 

Онова, което за пострадалия бранш означава значително възстановяване след дълги години на криза, създава големи проблеми за клиентите. Едва наскоро търговската асоциация за обработката на стомана и метали се оплака, че въпреки напрегнатата ситуация с доставките в ЕС все още се прилагат строги ограничения за внос - въпреки че още през май около 87% от анкетираните от асоциацията компании заявиха, че не са в състояние да доставят, защото им липсва стомана.

Но дали облекчаването на правилата за внос изобщо би помогнало, е под въпрос, защото ситуацията извън ЕС едва ли е по-добра. Например Китай изнася значително по-малко стомана, след като търсенето на вътрешния пазар в момента е необичайно високо. По този начин Народната република, която представлява около половината от световното производство на стомана, се превърна от нетен износител във вносител.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
4
 
10
khao до: zelka007
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
от трите, дървесината се произвежда и транспортира най лесно... зачакай още месец, два и да видим.... реално няма причина за скока, освен разстроените вериги покрай затварянията... именно затова я споменах само нея...ако бойче се беше забавил с.превода още един месец :))) хептем немаше да уцели... днес четох, че русия и опек ще вдигат копаенето, договорили са се.. значи до месец два и пластиката ще се намести :))...
4
 
1
 
9
zelka007 до: khao
преди 5 месеца
да , на дървесината борсовата цена спада ... ама всичко друго е почти двойно ... и затова междинните продукти от дървесина са двойно по-скъпи . всякакви видове плоскости , греди , картони са поскъпнали и продължават да поскъпват ... което не е лоша новина по принцип ...
3
 
2
 
8
zelka007 до: KMETA
преди 5 месеца
вярно е , който има да прави покрив в момента спешно , мига на парцали ... другите неща не са спешни по принцип , освен ВиК , но там сумите не са умопомрачителни ... то затова в софето е залято с реклами на бригади за покриви и никъде не се работи почти ... :))) ... има една приказка , който има брада , той си има и гребенче ... ;)
0
 
3
 
7
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
https://tradingeconomics.com/commodity/lumber
2
 
5
 
6
khao до: zelka007
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
преди няколко дни тук имаше статия как цената на дървесината е започнала да пада...след моментния пик заради "отварянето" ... Таканчентая статия сигурно е на две сесмици, но Бочето я е превел днес :)))

Още от Анализи
D-Day за Джонсън? Бунтовниците тори искат да свалят премиера