IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Епидемията, за която Русия не иска да говори

Консервативните възгледи водят до безпрецедентно разпространение на ХИВ инфекциите в страната, в която засегнатите отдавна са извън т.нар. "рискови" групи

13:31 | 15.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

През 1986 г., година преди Русия да регистрира първия си официален случай на ХИВ, съветски здравен служител на име Владимир Трофимов говори по държавната телевизия за тревожната нова инфекция, информация за която се появява в международните заглавия. "Това е западна болест", казва тогава той. „Тук няма основа за разпространението на това заболяване, тъй като в Русия няма наркомания и проституция“, заключава още Трофимов, цитиран от онлайн изданието Politico.

Днес никой не отрича, че СПИН е и руска болест. Повече от 340 000 руснаци са починали от СПИН, две трети от тях през последното десетилетие. Само през 2018 г., последната година, за която са налични точни данни, СПИН е отнел живота на 37 000 души в цяла Русия. Новоинфектираните се увеличават с между 10 и 15 процента годишно, според Световната здравна организация (СЗО).

Трофимов е бил в дълбока грешка и за наркоманиите, и за проституцията в Русия. Традиционните рискови групи обаче вече не представляват по-голямата част от новите инфекции. Въпреки че споделянето на игла сред наркоманите е била една от основните причини болестта да се разпространи толкова бързо, в момента инфекцията се предава основно чрез хетеросексуални контакти (57%). Употребата на наркотици е отговорна за 40 процента, а хомосексуалните контакти – за около 3% от новоинфектираните, показват данни на руския Федерален изследователски център за превенция и контрол на СПИН в Москва.

„В момента няма такова нещо като рискова група. Има само рисково поведение“, казва Мария Годлевская, координатор на проекта в базираната в Санкт Петербург организация EVA, която помага на жени, живеещи с ХИВ. „Вирусът може да засегне всеки, от спортисти до балерини и свещеници“, посочва тя.

Годлевская, която е ХИВ-позитивна повече от 20 години, казва, че ниските нива на тестване в миналото са били една от причините епидемията да се разпространи толкова бързо в Русия.

„Тази липса на тестове означава, че съпружеските двойки се заразяват взаимно, защото единият не знае, че другият е ХИВ-позитивен от години“, обяснява тя. Много жени, добави тя, откриват само, че са ХИВ-позитивни по време на бременност, когато са подложени на тест.

Броят на хората, живеещи с ХИВ в Русия, сега надхвърля 1 милион души, според официалната статистика. Повечето експерти казват, че заразените са вероятно над 1,5 милиона - около 1% от общото население от 146 милиона души. В пет руски града в Сибир и Уралския регион - Челябинск, Иркутск, Самара, Толяти и Екатеринбург - над 1,5 процента от населението е ХИВ-позитивно.

Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още