Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Защитата срещу усложнения и смъртни случаи остава силна при хората с две дози ваксина, но предаването на вируса не е добре контролирано, коментират експерти

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Снимка: Micah Green/Bloomberg

В началото на 2021 г. разпространението на ваксините срещу COVID-19 започна да набира скорост, а много от лидерите в Западна Европа ги рекламираха като непосредствения път за излизане от пандемията.

Пресконференциите придобиха почти празничен тон, когато президенти, министър-председатели и канцлери обявяваха оптимистичните си планове за премахване на мерките за ограничяване на разпространението на коронавируса, приветствайки степента на усвояване на ваксините в страната си и говорейки колоритно за връщане към нормалността, пише CNN.

Докато поредната COVID зима обхваща Европа, много от тези страни сега обръщат курса.

Ирландия въведе вечерен час за заведенията по-рано тази седмица, тъй като отбелязва голям скок на случаите, въпреки че има един от най-добрите нива на ваксинация в Европа. В Португалия, където 87% от общото население е имунизирано, правителството обмисля нови мерки, тъй като инфекциите се увеличават.

Великобритания преживя продължителна и упорита вълна от инфекции, въпреки че нейният министър-председател Борис Джонсън често изразяваше гордостта си от преднината на страната в прилагането на ваксините. В Нидерландия влязоха в сила нови ограничения, които предизвикаха протести, преминали в насилие.

Всичко това се случва, въпреки че един основен факт остава верен - ваксините работят и работят добре.

Някои може да се чудят как и двете неща могат да бъдат верни. Както Западна Европа откри, дори относително високата степен на ваксинация не е достатъчна, за да спре разпространението на COVID-19. Предупредителните знаци от Германия и Австрия, където инфекциите се покачиха до небето през последните седмици, показват опасностите от самодоволството. Австрия ще влезе в пълен национален локдаун в понеделник, само дни след като наложи блокиране само за неваксинираните граждани.

"Ваксината продължава да осигурява много добра защита - имунитетът срещу тежки заболявания и смърт е много добре поддържан", казва Чарлз Бингам, професор по имунология и съдиректор на Института по инфекции в Имперския колеж в Лондон, пред CNN. "Ние знаем, че делта вариантът е много по-заразен. В същото време има промени в обществото и поведението и в много страни някои от предпазните мерки не се спазват толкова стриктно", казва той.

Казано по-просто, когато става въпрос за спиране на предаването на вируса, дори много добрата ваксинация не винаги е достатъчно добра.

Още по темата


"Ваксините помагат", казва Ралф Райнтес, професор по епидемиология и наблюдение на общественото здраве в Хамбургския университет за приложни науки в Германия. "Те са един камък в процеса на спиране на вируса. Но той не е достатъчно силен сам", посочва още той.

Какво се счита за "силно ваксинирана" страна?

Ирландия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа – 89,1% от хората на възраст над 12 години и три четвърти от цялото население са ваксинирани. Наскоро страната наложи вечерен час за барове, ресторанти и нощни клубове, тъй като се бори с ръст на случаите и хоспитализациите.

Това не трябва да е изненадващо, казват експертите, защото дори малък процент от неваксинирани хора могат да предизвикат увеличение в заболеваемостта. При населението на Ирландия от 5 милиона души около един милион все още не са защитени.

"Това, което имаме сега, е епидемия от неваксинирани хора – около 10% от нашето население над 12 години е неваксинирано и наблюдаваме епидемия сред тези хора, предвидимо", обяснява Сам Макконки, ръководител на Международното здравеопазване и тропическа медицина отдел в Университета по медицина и здравни науки RCSI в Дъблин.

Макконки отбеляза, че повечето деца са неваксинирани, че възрастните и уязвими хора със съпътстващи заболявания все още могат да страдат от пробивни инфекции, а безсимптомните здрави хора се заразяват и предават вируса.
"Комбинацията от тези четири или пет неща означава, че нашите болници се пълнят все повече", добавя той.

Лидерите в цяла Европа са все по-разочаровани от процентите на неваксинирани хора в техните общества. В драматична стъпка в петък Австрия обяви, че ще направи имунизацията задължителна за всички от февруари. Този ход предизвика протест, като близо 10 000 души се събраха във Виена в събота.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
2
 
8
 
27
melon до: aldy
преди 1 месец
Мангъров го каза - тази недоизследвана течност е фактор за мутация на вируса. Гасят огън с бензин.
2
 
6
 
26
aldy до: Venislav
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не мога да допусна, че не са се "сетили" какво ще стане. Много инфо изтече за намеренията на някои кръгове, чрез медийно предизвикана "пандемия", да надянат хомота на простолюдието. Всичко е изчислево, вероятно дори с ИИ. Световните управници не обръщат внимание на никаква съпротива и твърдо си гонят плана. Преди година и нещо беше "конспирация". Сега придобива все по-видими очертания на реалност. Варят ни като жаби, стъпка по стъпка, градус след градус. Какво ще стане, не знам.
0
 
8
 
25
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И тук ще напиша същото, което под две други теми. Независимо дали ваксината работи или не, кога ние като общество ще махнем всички мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот? Едно е да говорим как ей сега се връщаме към нормалното, само две седмици да укротим болеста, само 70% ваксинирани за имунитет и т.н друго е изцяло да преобърнем обществения договор и начина ни на живот за винаги, особено пък прикрито сякаш ей сега зад ъгъла ни чака нормалността.Къде е червената линия - 1 доза, 2 дози, 100% ваксинация, вече отиваме на 100% ваксинирани с дози през 6 месеца и с мерки?Кога точно мерките трябва да отпаднат изцяло, или ние трябва да примем перманентно - маски, ваксини на 6 месеца, сегрегация ако не си ваксиниран или статуса ти изтече и извънредна власт на управляващите?
3
 
9
 
24
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За вредите и ползите зависи от гледната точка. За нас са вреди, за ТЯХ са ползи. Благодарение на "психопандемията", ОНИЯ отписаха над 30 трилиона дългове. Нека им е лошо. А всички правителства "много се загрижиха", че ще прочистят населението от безполезните и дори вредни за бюджета дядки и бабки. А Търговските Здравни Заведения по цял свят процъфтяват. Нови милиардери цъфнаха на празно място. Та все пак гледната точка не е маловажна.
4
 
4
 
23
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това не са ваксини, а генни терапии. Освен това причиняват много повече вреди от колкото ползи. Науката не можете да я промените колкото и да искате.Долнорпробни тирани!

Още от Анализи
Какво могат да научат големите икономики от малка Швейцария