Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед може да опита контрол върху доходността на ДЦК

Шансът за това вероятно все още е под 50 на сто, но със сигурност много повече от нула, и рязко се покачва

Фед може да опита контрол върху доходността на ДЦК

Председателят на Фед Джей Пауъл има над какво да се замисли. Снимка: Getty

През последните няколко дни на финансови сътресения, доходността на държавните облигации на основните глобални пазари стана опасно променлива и нефункционална, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Дори на пазара на щатски облигации, полетът към кеша доведе до увеличаване на доходността на дългосрочните облигации. Това е в пряко противоречие с намеренията на Федералния резерв, който изрично заяви, че е решен да облекчи паричните условия и да възстанови ликвидността за финансовите транзакции.

В стремежа си да обърне тези движения Фед вероятно разглежда въвеждането на контрол над кривата на доходността, което би поставило изрични ограничения върху доходността на държавните облигации с матуритет няколко години. Централната банка на САЩ обмисляше тази стратегия и преди, като това е пътят, по който поеха Японската централна банка през септември 2016 г. и Резервната банка на Австралия този месец.

Защо това може да е необходимо?

В началните етапи на срива при рисковите активи, причинен от разпространението на коронавируса, доходността на държавните облигации се държеше сравнително нормално, намалявайки рязко, тъй като водещите централни банки понижиха лихвените проценти и увеличиха количественото облекчаване. Това бихме очаквали при криза, когато цената на ДЦК - считана за безрискови активи - се покачва, тласкайки доходността надолу.

До 9 март доходността на щатските облигации изглеждаше, че се насочва към нулата при краткосрочния и средносрочния сегмент от кривата, като дори и тази по 10-годишните книжа спадна под 0,5%. Оттогава обаче пазарът се обърна, като за кратко 10-годишните ДЦК достигнаха доходност от над 1,2 на сто.

Реалната доходност по 10-годишните облигации, защитени от инфлация (Tips), мярка за очакваната парична политика, се увеличи с 1,2 процентни пункта от тяхната ниска база, сочейки, че паричните условия са се затегнали значително.

И така, какво се обърка?

Имаше някои технически причини за повишаване на доходността, като например спирането на арбитражните сделки на облигационния пазар и липсата на ликвидност сред маркет-мейкърите. Основната причина обаче почти сигурно е, че институциите бяха принудени да набират кеш, за да финансират обратното изкупуване от своите фондове и да посрещат марджин изискванията. Американските ДЦК са традиционно най-непосредственият източник на ликвидност във финансовата система, а по-дългосрочните облигации бяха разпродадени масирано.

Обикновено това би се случило без значително повишаване на доходността. Но настоящата паника беше толкова внезапна и драматична, че както номиналната, така и реалната доходност бяха силно засегнати.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
7
 
8
khao до: mick
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
именно, за това казвам че като цяло няма смисъл от борсата ! Само за няколко от нещата търгувани там има смисъл, другото е спекула и далавери !
Сега нещата ще станат по зле от колкото можеше да са, имаенно заради измислената борса ....
1
 
9
 
7
pioner до: Painkiller
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е нали дойде коронавирусът и нещата започнаха да се саморегулират и всички са в паника, че естествените пазарни процеси ще изхвърлят финансовата икономика и ще оставят само индустриалната.
0
 
10
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е, това ако не е комунизъм в най-зряла форма... Държавата, чрез Фед, започва да се занимава с дейности и процеси, които следва да се саморегулират. Но тъй като последните 50 години са изяли повече, отколкото могат да платят, сега ще набутат целия свят да плаща тяхната сметка.
1
 
5
 
5
преди 3 месеца
На съда всичко е ясно - да влезе убитият! :lol:
Пак ще се лекуват с печатницата. Тоя път твърдо съм решил да се борим за некоя поръчка, ако закъсат с капацитета... че нещо се очертава да останеме тука без работа... :lol:
0
 
12
 
4
mick до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е как да няма - големите там са на изкуствено хранене с години. После се бият в гърдите колко ефективни и печеливши им са фирмите.. а те просто крадат от останалия свят с пълни шепи.

Още от Анализи
Американците си искат свободата да бъдат глупави