IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не може да чака с отговора си на коронавируса

Федералният резерв на САЩ трябва да поведе другите централни банки, тъй като пандемията е заплаха за глобалната икономика

16:24 | 29.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Основната задача на централната банка е да контрира големите смущения в икономиката. Днес новият коронавирус представлява съществен риск за икономиката. Той представлява неочакван шок, а Федералният резерв трябва да поведе централните банки в предприемането на незабавни действия, пише за Wall Street Journal Кевин Уорш, бивш член на борда на Фед. 

В координиран ход наред с Народната банка на Китай, Европейската централна банка, Английската централна банка, Японската централна банка и други желаещи, Фед трябва да обяви намаляване на лихвените проценти от 0,25 процентни пункта и да бъде ясно, че е отворен за по-нататъшни действия. Фед също така трябва да насърчава други централни банки да предприемат подходящи едновременни действия за разхлабване на паричната политика в техните юрисдикции. Глобалните действия биха извадили най-доброто от оскъдните регулаторни амуниции.

Милтън Фридмън в своето обръщение към Американската икономическа асоциация преди повече от 50 години заяви, че „паричната политика може да допринесе за компенсиране на големи смущения в икономическата система, произтичащи от други източници“. Той подчерта, че икономическият шок трябва да бъде „голям”, за да се използва паричната политика мощно и ефективно. Фридмън не беше човек на фината настройка, но и не вярваше в пасивността при наличието на проблеми.

Преди повече от десетилетие тогавашният председател на Фед Бен Бернанке и неговите колеги избраха да действат решително. Когато се изправи пред големия икономически шок, Фед предприе извънредни действия на паричната политика, често в координация с други водещи централни банки. По-своевременното действие щеше да бъде по-добре, но ръководството на Бернанке беше за пример. По-малко се оценява, но е не по-малко важно, че Фед се възползва от богатото наследство на силна, много надеждна институция, която разполагаше с голямо лихвено пространство за намаление и скромен баланс с възможност за растеж.

Коронавирусът поставя Пекин пред истински тест. Китайският растеж през първото тримесечие вероятно ще бъде отрицателен. Съвкупното търсене спада бързо. Китайските потребители значително ограничават потреблението. Запасите при ключовия китайски износ, включително потребителските продукти и междинните индустриални стоки, бързо намаляват. Високите нива на задлъжнялост, особено при по-малките фирми, водят до увеличаване на неплатежоспособността. Много служители останаха у дома през февруари, което ограничава производствената страна на китайската икономика. Не е ясно кога хората ще се върнат на работа или колко големи ще бъдат рисковете от заразяване, когато го направят.

Възможността за ограничаване на вируса в Китай отдавна е затворена. Възможността за смекчаване на ефекта му върху световната икономика обаче остава отворена, но не за дълго. Търговията и инвестициите в САЩ бяха готови да се ускорят тази година след редица нови търговски споразумения. Но внезапното спиране е очевиден и настоящ риск за икономическите перспективи на САЩ.

Последна актуализация: 02:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Какъв ще е техният отговор - че печатат ваксини и антитела срещу коронавируса ли защото печатането на пари няма да има никакъв ефект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
крас
преди 4 години
НЕКА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ - АПОКАЛИПСИСА ВЕЧЕ Е НАСТЪПИЛ. Говорим за корона вируси , за цени на акции, но пропускаме един много важен индикатор за състоянието на АМЕРИКАНСКАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА. Иде реч за 10-годишните американски ДЦК, които са най-важният безрисков актив в света. Вижте какъв е спада им през последната година и седмици. Сега те са на исторически дъно.От 01.03.2019 година до сега доходността е паднала от 2,80 % на 1,13 % !!!За по малко от месец от 06.02.2020 год до момента доходността им се е сринала от 1,65 % на 1,13 % !!!За последната седмица нещата са ужасяващи - от 1,46 % на 1,13 % !!!ЛАВИНАТА НЯМА СПИРАНЕ. ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ГО ПИШАТ РАЗНИ "СПЕЦИАЛИСТИ" Е ЗАУПОКОЙНА МОЛИТВА НА ЕДНА СКАПАЛА СЕ ФИНАНСОВА СИСТЕМА ИЗГРАДЕНА НА ЛИБЕРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЕДИН ЛИШЕН ОТ РЕГУЛАЦИИ ПАЗАР!!Мога само да кажа - ДОБРЕ ДОШЛИ В АДА НА ФИНАНСОВИЯ АПОКАЛИПСИС!!СПАСЕНИЕ НЯМА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още