IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства заплахата от „глобална потребителска стачка“

Историята показва, че намаляването на дискреционните разходи от потребителите представлява сериозен риск за пазарите

17:04 | 01.05.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Америка е на 40-годишен връх, докато реалните доходи на домакинствата спадат с най-бързия темп, откакто правителството започна да събира данни през 1959 г.

Това до голяма степен се дължи на факта, че разходите за храна, гориво и подслон се покачват толкова драматично. Цените на суровините не показват никакви признаци за понижение в скоро време, благодарение на войната в Украйна, докато силно затегнатия жилищен пазар в САЩ може да поддържа цените по-високи от нормалните през следващите няколко години, дори когато лихвените проценти се покачват.

Но какво да кажем за стоките, които не са от първа необходимост? Там може да се види началото на корекция, която може да има изненадващо въздействие както за бизнеса, така и за пазарите, пише Рана Форухар за Financial Times.

Неотдавнашен доклад на Currency Research Associates, базирана в САЩ компания за финансови стратегии, установи силни доказателства, че се настъпва „глобална потребителска стачка“, тъй като потребителите по света започват да намаляват разходите си за всичко, от което не се нуждаят непосредствено.

Доказателствата за това са най-силни в развиващите се страни, където скокът в цените на основните продукти (които са още по-скъпи, когато се оценяват в обезценени валути) доведе до прекъсване на електроснабдяването, несигурност при храните и това, което представлява „излизане“ на стотици милиони на хора от световната потребителска икономика.

Сега богатите страни може да са напът към нещо подобно. Жителите на Ню Йорк и Ню Джърси, например, дължат повече от 2,4 милиарда долара на комунални компании (за САЩ като цяло цифрата е 22 милиарда долара), а някои градове предупреждават за спиране на електричеството, ако сметките не бъдат платени.

Бизнесът започва да коригира собствените си очаквания за потребителските разходи. От известно време продажбите на употребяваните автомобили надхвърлят тези на новите в САЩ. В края на март Apple обяви плановете си да намали производството на своя iPhone SE с 20 процента, тъй като войната в Украйна и нарастващата инфлация намаляват потребителските разходи по целия свят. Компанията също така намали производството на слушалките AirPods. Наскоро Netflix обяви, че е загубил повече клиенти на стрийминг, отколкото е привлякъл през първото тримесечие, първата нетна загуба от десетилетие. Акциите на Netflix се сринаха с 35% след съобщението и доведоха до спад за целия индекс S&P 500.

Притеснението сега е, че всеки сектор, чието потребление хората могат да намалят – от хранене навън, през летни ваканции, до нови дрехи, бяла техника, коли или джаджи – може да понесе удар, ако разходите за храна, гориво и (на места като САЩ) подслон останат високи. Макар че това вече се е случило за 60% от американците, които живеят от заплата до заплата, има индикации, че по-богатите хора също стават предпазливи относно излишните разходи. Едно скорошно проучване установи, че над половината от тези, които печелят над 100 000 долара годишно, се хранят навън по-малко, а приблизително една трета намаляват карането на кола, пътуванията и месечните абонаменти.

Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
4un4o.
преди 1 година
Мърш0 сорос0иднa . Толкова отчайващо глупав0 същество като тибя може да бъдат само два ника във форума на тази медия - имотния тp0л Dury или всеобщия тp0л Селенка . Трудно е да се разграничат двата ника защото и двата са с по 5 грама м0зък . А може и двете пaчи да са всъщност една залюханa бабушkера допълваща пенцията с глуп0вати тр0лски мнения . Апропо , пиеш ли редовно апчетата както те съветвам от месец насам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
На това му се вика смешен плач.Поне що се отнася до богатите страни, налице е по-скоро здравословна тенденция към коригиране на някои от прекалените ексцесии в прхосничеството,на което бяха свикнали.Хич не ги мисля тях.Проблемите ще са значително по-сериозни наистина в по-слаборазвитите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''...Да не говорим, че се прави на Жена...'' Мдаа- никой от вас- старите комунисти и социалисти, не може да предположи, че една хетеро биологична ЖЕНА може да има поне среден интелект и може да упражнява юридическа професия в България, нали;0 В ЮФ на СУ се изучава и макро- и микро- икономика, та- какъв точно ти е проблема,,,Вероятно си заобиколен от наташки с айкю под 80 и не можеш да предположиш, че съществуват българки с айкю 148- еее, това си е твой проблем и не разбирам защо трябва да ме занимаваш с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Kiro_100
преди 1 година
Другаря "йорист" явно има задачата да се изКъка на всяка статия .. Да не говорим, че е тотално неграмотен и не спазва правописните правила на българския език .. Само за пример "човек съм си-" ...Трябва да стане "човек съм си - " ...Няма познание за шпация ... ''хората'' - в българския език не използват "straight quotes" ... Правилно е да се използват долни и горни кавички - хората ...Не познаване на Em Dash - пример, "в днешно време хем" = "в днешно време - хем ..."Да не говорим, че се прави на Жена .. Явно е някакъв Травестит .. Който обича да се облича в женски дрехи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Ами нарича се дефлация. Тоест има много стоки по магазините , но хората не купуват. Следва рязко намаляване на цените на всичко може да го наречеш "краш" включително и на петрол и газ. Следва фалит на Русия подобен на този през 1989-та. Разбира се винаги имат опцията да станат втора Северна Корея ... но мен лично това изобщо не ме интересува. Трябва да разкараме час по скоро старите руски самолети и Ц-300 защото няма кой да ги обслужва и да ги заменим с нещо по новичко :) Иска ми се да имаме и добър ракетен щит защото имаме и друг заподозрян от югоизток на който скоро също може да му излопа нещо дъската :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
Съвсем реален човек съм си- просто ти трябва да си погледнеш календара- днес сме 2022 г., а не 1972 г. Социалната ножица е голяма, защото твърде много са онези, които цял живот ЧАКАТ НА ДЪРЖАВАТА да ги храни и пои и забравят, че вече не сме в соца. След като ''хората'' искат да притежават скъпи вещи и да имат добър живот, да се стегнат и да учат, а не да вряскат- не ща да уча, не искам да работя, искам държавата да ми осигури минимален базов доход, който да ми стига за дневната ми доза мари00хуана, някоя бира и да си плащам консумативите у дома, при мама и при тате...Тези пара000зити НИКОГА не могат по законен начин да си осигурят качествени блага,ноооо- очите им все в чуждото, в благата на хората, които са постигнали със знания, умения години наред и с честен труд тези блага. Така не става. Който не работи, не трябва да яде- и нямам предвид пенсионерите, а младите ке000леши на възраст между 19-29 години. Няма как да стане в днешно време хем да си размятат из заведенията карантиите, хем да не работят, хем да не учат, хем да употребяват наркотици, и накрая да искат да получават заплатите на висшия мениджмънт и когато не ги получат, да палят магазини и офиси от злоба, че са из888метта на обществото...Вие, социалистите и комунистите, припознавате точно тези тЪртеи като вашите младежки групи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
Бате ти реален човек ли си? Нямам дори минимално усещане че комуникирам с някой осмислящ и разбиращ за какво става дума в написаното по което коментира? Все едно пускаш някакви автоматично генерирани съобщения? Активирани от ключови думи и даващи отговор по готови алгоритми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
мхм , наближава времето когато с "интелектуалния" си труд , мое само да пукалясаш пред компютъра тролейки , щото нема да има папо ... научи се откъде се хваща мотиката , щот ако беше по-млада , все ше се намери някой да те коландри за парче хляб , ама сега те чака глад ...професията тролей няма много дълго бъдеще ... : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 1 година
Просто е- като не можеш да си позволиш екстра качество или нещо от световна марка, се задоволяваш пак с качествена стока, но не от световна марка- толкова ли е сложно за разбиране... А и България е в пазарна икономика- държава не е длъжна да осигурява работни места/ т.е. работа/ за гражданите, а е длъжна да създава равни условия за развитие на тези, които създават работни места. Соца в България приключи и ако човек иска да има достатъчно блага и да живее добре, трябва да се понапъне, защото само с полагане на тежък физически труд не става. В сегашно време повече се цени интелектуалният труд- за доста други видове физически труд си има роботи или машини. така, че- всеки да си прави сам изводите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Като дигнеш цените и хората не могат да си позволят да купуват, това е "потребителска стачка"? Бре тая 1984 все повече за носа става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още