Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Неравенството е избор, а не неизбежност

Сега сме на кръстопът, подобен на този около 1900 г., когато крайното неравенство помогна за създаването на социалдемократически и комунистически партии

Неравенството е избор, а не неизбежност

Според някои сега е шансът за преразпределение на богатството. Снимка: Ройтерс

Новата книга на Тома Пикети „Капитал и идеология“ ще се появи в превод на английски следващия март. Но аз получих предварителна представа за нея, като влязох в моята местна парижка книжарница и платих 25 евро за френското издание. Заключението ми: Томът от 1200 страници може да се окаже дори по-влиятелен политически от прегледа на неравенството на френския икономист от 2013 г. - „Капиталът в двадесет и първи век“, пише Симон Кюпер за Financial Times. 

Още по темата
Подпомогнато малко от тази книга, неравенството се изкачи нагоре в дневния ред на левицата, особено в много неравностойните общества на САЩ и Великобритания. Сега Елизабет Уорън има шанс да стане един от най-преразпределящите президенти на САЩ след Франклин Делано Рузвелт, а евентуален нов лидер на лейбъристите след Корбин може да постигне подобно нещо във Великобритания.

Пикети обяснява защо това може да е моментът за обръщане към равенството и кои политики могат да накарат това да се случи.

Неговата предпоставка е, че неравенството е политически избор. Това е нещо, което обществата избират, а не е неизбежен резултат от технологиите и глобализацията. Докато Маркс разглежда историята като класова борба, Пикети гледа на нея като битка на идеологии.

Според него всяко неравностойно общество създава идеология, за да оправдае неравенството. Това позволява на богатите да спят спокойно в градските си къщи, докато бездомните замръзват навън.

В своята великолепна история на неравенството от древна Индия до днешните САЩ, Пикети описва оправданията, които се повтарят във времето: „Богатите хора заслужават своето богатство“, „То ще изтече“, „Те го връщат чрез филантропия“, „Собствеността е свобода", "Бедните са недостойни", „След като започнете да преразпределяте богатството, няма да знаете къде да спрете и ще настъпи хаос" - любим аргумент след Френската революция, „Комунизмът се провали“, „Парите ще отидат при чернокожите“ - аргумент, който, казва Пикети, обяснява защо неравенството остава най-високо в страни с исторически расови разделения като Бразилия, Южна Африка и САЩ.

Друго често срещано оправдание, което той не споменава, е „Високите данъци са наказателни“ - сякаш основният въпрос е предполагаемата психология зад преразпределението, а не действителните му ефекти.

Всички тези оправдания съставляват това, което Пикети нарича „сакрализация на собствеността“. Но днес, пише той, „собственическият и меритократичен разказ“ става все по-крехък. Има нарастващо разбиране, че т.нар. меритокрация е превзета от богатите, които вкарват децата си в най-добрите университети, купуват политически партии и укриват парите си от данъчно облагане.

Освен това, отбелязва Пикети, богатите са изключително мъже и техният начин на живот е особено вреден за околната среда. Доналд Тръмп - сексист, отричащ изменението на климата, който беше избран за президент без да публикува данъчните си декларации - олицетворява проблема.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

7
 
16
 
10
преди 1 година
За оправданията: БОГАТИТЕ НЕ СЕ ОПРАВДАВАТ за нищо. БЕДНИТЕ са тия, които оправдават своята леност, своята непредприемчивост и своето безхарактерство с "лошите богати".Щом обществото дава равен шанс на всички - Америка не е кастово общество и много от нейните милиардерчета са тръгнали от най-долу - значи всичко е наред. Но мързеливите и неспособните виждат - навсякъде по света - като единствен шанс да се поопаричат, да очешат чужди пари, които те не са изработили.
8
 
15
 
9
преди 1 година
Какво е елизабет уорън? Америка си има президент и случайно той е милиардерин... което не означава, че той отделя повече метан, колчем отиде до кенефът !!! Нито означава, че е сексист или расист. От вашата либерастка пропаганда и в-к Дума би се засрамил вече - аре спрете, че станахте за посмешище.
4
 
19
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това сме го играли и свърши доста зле - автора иска просто да преразпредели малко богатстео и за себе си но уви едва ли някой ще купи този соц памфлет...
4
 
20
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Книгата на Пикети я има и на български. Който я е отварял, неминуемо ще забележи, че авторът предлага едно виждане за борба с неравенството, което с право критикува - забележете, в рамките на настоящата икономическа парадигма. Което, естествено, няма как да стане и превръща тази огромна тухла с графики и комикси в турски локум. Не знам каква е рецептата, но в тази дебела книга няма да я намерите. По-скоро в някой готварски рецептурник бихме имали късмет.
11
 
25
 
6
преди 1 година
Отначало започна интересно, после се видя че това е предизборна либерастка пропаганда. И какво пропагандират-социализъм-комунизъм- изземване и разпределяне на ресурсите от държавата. Като въпросните либерасти си правят сметка че те ще са държавата.

Още от Анализи
Кой ще наследи Курода след края на мандата му през 2022 г.?