IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет фактора, които ще влияят на цените на петрола

Развитията в Иран, добивът на шистов петрол в САЩ, поведението на страните в и извън ОПЕК и тенденциите в световната икономика са определящи за пазара

22:36 | 04.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Суровият петрол сорт Брент достигна 68 долара за барел за пръв път от 2015 г., което е най-високо ниво от около три години, пише Financial Times.

Изданието обобщава и пет фактора, които трябва да се наблюдават с цел анализ на влиянието им върху цените на петрола.

Иран и нарастващите геополитически рискове

Иран е третият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с добиви от 3,8 млн. барела дневно. Това представлява 4% от световното снабдяване с петрол, така че политическите протести в страната през изминалата седмица несъмнено привличат вниманието на пазара.

Макар че протестите досега не оказват влияние върху добивите на суровината и в общи линии се смята, че това е малко вероятно, освен ако не се стигне до по-големи политически промени в ислямската република.

Анализатори от JBC Energy твърдят, че най-големият краткосрочен риск е реакцията на иранското правителство срещу по-нататъшни санкции от страна на САЩ.

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в рамките на ОПЕК, също е високо, особено заради войната в Йемен. Две балистични ракети бяха изстреляни към саудитската столица през последните месеци, за което Рияд обвинява Техеран, че е доставил на хутите.

Доставките на петрол от Иракски Кюрдистан също намаляват от октомври, когато Багдад си възстанови нефтените находища в спорна територия от полуавтономния регион. Добивите във Венецуела падат до най-ниско ниво от 30 години насам заради ескалиращата икономическа криза и това също представлява потенциален риск за доставките през 2018 г.

Шистовият добив в САЩ и добивите в страните извън ОПЕК

Голямата надежда на търговците, които залагат срещу ралито на петрола, е че добивите на шистов петрол в САЩ и в държавите извън ОПЕК ще растат по-бързо от потреблението през тази година.

Американската администрация за енергийна информация вече прогнозира, че добивът на шистов петрол в страната ще нарасне със 780 хил. барела дневно, което е двойно по-бърз темп на растеж спрямо 2017 г. Очакванията са, че прогнозата ще бъде ревизирана с възходящ темп заради очакваните цени на петрола над 60 долара за барел.

Очаква се освен това широкомащабни конвенционални проекти, възложени още преди срива на цените на суровината, в Бразилия и Канада да се реализират през тази година. Това ще увеличи общото количество на доставките извън ОПЕК с около 1,6 млн. барела дневно, показват оценки на Международната агенция по енергетика.

Търсенето и световната икономика

Ръстът на търсенето е не толкова анализиран фактор що се отнася до възстановяването на цената на петрола. Потреблението обаче се повишава с много бързи темпове в сравнение с потреблението от времето, когато черното злато се търгуваше при цени от 100 долара за барел.

Част от този възобновяващ се растеж несъмнено се отдава на по-ниските цени на суровината. Ръстът на световната икономика обаче също е фактор, тъй като оказва подкрепа на търсенето.

Нивото на стратегическите запаси на Китай – оценявани на 150 млн. барела суров петрол през 2017 г., също оказва влияние. Според експерти към този запас може да се добавят още 20 млн. барела през тази година.

Стратегията на ОПЕК и Русия

Съюзът между ОПЕК, Русия и други големи производители за свиване на предлагането има най-голяма заслуга за спада на запасите на пазара. Сделката беше удължена и през тази година, макар и да се очаква да бъде преразгледана на срещата на ОПЕК през юни.

Търговците се опитват да отгатнат дали Русия, която е изправена пред опозиция срещу съкращенията от местни петролни компании, и Саудитска Арабия ще договорят стратегия за излизане от споразумението за ограничаване на добивите и дали това няма да доведе до ново наводняване на пазара с барели.

Придържането на всички участници в групата към сделката също ще бъде внимателно наблюдавано, за да се види дали дисциплината им се започва да се разхлабва заради изкушаващите по-високи цени.

Хедж фондовете

Хедж фондовете са акумулирали сериозна бича позиция от около 1 млрд. барела Брент и Лек американски суров петрол, като са убедени, че цените ще продължат да растат. Макар да съществува риск, те могат да получат печалба след последните ръстове на цените. Това може да окаже натиск върху пазара, тъй като такъв запас няма как да бъде лесно абсорбиран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Има още един фактор които не е посочен в тази статия И това е ПОТРЕБЛЕНИЕТО В следващите години благодарение на технически я прогрес науката В Е И новите технологии и ел автомобили потреблението на петрол постоянно ще намалява Познайте как ще се движат цените Вероятно следващите години петролните държави ги чакат тежки времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още