IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С увеличението на митата Тръмп нанесе силен удар по възобновяемата енергия

Новите тарифи са най-целенасочената мярка на американския президент срещу най-големия производител на соларни панели Китай

21:16 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп одобри нови пакет от мита в размер на до 30% върху произведено извън САЩ соларно оборудване. Това е най-големият удар по възобновяемите източници на енергия досега и заплашва да осакати индустрията, която разчита 80% на чуждестранния внос, посочва Bloomberg.

Дори и само възможността за нови мита през последните месеци внесе смут в сектора и накара някои производители да се презапасят със соларни панели или да замразят свои проекти в очакване на по-високите разходи.

По данни на организацията Solar Energy Industries Association промените може да доведат до загубата на 23 хил. работни места само през тази година.

Увеличението на митата е поредното действие на държавния глава, което той предприема, за да удари икономиката на възобновяемата енергия, посочва още агенцията. Новата администрация във Вашингтон обяви, че изтегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, предприе действия за отмяна на някои от политиките на Барак Обама за чиста енергия и въведе данъчни реформи, ограничаващи финансирането за соларни и вятърни централи.

Увеличението на таксите обаче е най-целенасочената мярка и се очаква да има големи последствия в световен мащаб, допълва агенцията.

Според изследователската фирма ClearView Energy Partners LLC ходът на властите може да бъде разглеждан като търговски риск за всички видове енергия, тъй като може да доведе до реципрочни търговски мерки срещу американската продукция.

Одобрените тарифи са за срок от четири години и са на стойност от 30% през първата година, падайки постепенно до 15%. Освободени от такси са първите 2,5 гигавата соларни панели, внесени всяка година.

През октомври американската Комисия по международна търговия препоръча митата да бъдат в размер на 35%, след като установи, че вносните панели вредят на американските производители.

Далеч по-тежки са таксите върху други стоки чуждо производство, включени в решението на Вашингтон. Така например митата върху някои вносни перални могат да достигнат до 50%. 

По думите на анализатора Гордън Джонсън от Vertical Group тарифите от 30% са лоша новина, но все пак са по-ниски от очакваното. Съоснователят на инвестиционната компания Generate Capital Inc. Жигар Шах, който е сред защитниците на соларната индустрия, дори определи решението на властите като „добра новина“, тъй като представлява точно това, което „индустрията е искала зад закрити врата“, за да се предотврати негативното влияние върху компаниите.

Според Хю Бромли от Bloomberg New Energy Finance новите мерки ще унищожат част от търсенето през следващите две години, но ще се окажат недостатъчни като сила и продължителност, за да доведат до създаването на нови производствени фабрики в САЩ. Според него разходите за големи соларни ферми ще нараснат с по-малко от 10%, а за жилищни системи ръстът ще е от 3%.

Що се отнася до Тръмп, с приемането на новите такси той се придържа към предизборните си обещания да заеме по-твърда позиция спрямо най-големия производител на соларни панели Китай.

Пекин вече изрази недоволството си от решението на американската администрация, определяйки го като непропорционална реакция от страна на Вашингтон, която ще навреди на световната търговия. „Китай ще работи с други членки на Световната търговска организация (СТО), за да защити решително своите законови интереси в отговор на взетото от САЩ решение“, заяви Уан Хъдзюн от китайското министерство на търговията, цитиран от Ройтерс.

В същото време митата върху пералните нанасят удар по южнокорейските производители Samsung Electronics и LG Electronics, които заедно годишно внасят между 2,5 млн. и 3 млн. перални в САЩ, а продажбите са на стойност около 1 млрд. долара.

Според южнокорейския министър на търговията Ким Хюн Чон новите мита са в нарушение на разпоредбите на Световната търговска организация и Сеул ще отговори на мерките, за да защити националните си интереси.

Сред другите държави, които изразиха несъгласие с действията на САЩ, са също и Индия, Виетнам и Мексико. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още