IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подкрепят отпадането на патентите за Covid ваксините

Акциите на редица производители на ваксини срещу COVID-19 поевтиняха след изявлението

09:36 | 06.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

В борбата за ограничаване на глобалната пандемия правителството на САЩ подкрепя отпадането на патентите за ваксините. САЩ стоят зад защитата на интелектуалната собственост, но пандемията е глобална криза, която изисква извънредни стъпки, заяви търговският представител на САЩ Катрин Тай в сряда. Целта е "възможно най-бързо да се направят възможно най-много безопасни и ефективни ваксинации на възможно най-много хора", каза Тай, цитирана от Bloomberg.

САЩ ще работят в рамките на Световната търговска организация (СТО) за изготвяне на съответно споразумение. Поради принципа на консенсус на СТО и сложността на въпроса постигането на споразумението може да отнеме много време, предупреди Тай. Като най-голямата икономика в света САЩ имат ключова роля в преговорите. В допълнение, чрез изследователския институт NIH, американското правителство притежава правата върху изобретение, което е предпоставка за съвременните иРНК ваксини от производителите Moderna и Biontech/Pfizer.

Акциите на редица производители на ваксини срещу COVID-19 поевтиняха след оповестяването на изявлението. Два от най-големите производители на ваксини са американските компании Moderna Inc и Pfizer Inc. Акциите на Moderna загубиха 6,2%, а книжата на партньора на германската Biontech Pfizer се обезцениха с 2,7% спрямо дневния си максимум, но затвориха все пак с ръст – от 0,1%. Листнатите в САЩ книжа на Biontech поевтиняха с 3,5%. Акциите на Novavax, която също разработва ваксина срещу Covid-19, се обезцениха с 11%. 

Световната здравна организация (СЗО) приветства подкрепата на правителството на САЩ за премахване на патентите за коронавирусните ваксини като „историческо решение". Това е важен крайъгълен камък в борбата срещу пандемията, заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус в Twitter. Решението е поразителен пример за американското лидерство по глобалните здравни проблеми, пише той. То би могло да пребори глобалното неравенство във ваксините, за да работим заедно за „прекратяване на тази пандемия“.

Повече от 100 страни членки на СТО възнамеряват да замразят патентите за ваксините, така че повече компании в повече страни да могат да произвеждат препарати. Досега  силни във фармацевтичната индустрия страни като САЩ бяха блокирали проекта, иницииран от Южна Африка и Индия. Бедните държави обвиняват индустриализираните страни, че са изкупили съществуващото производство на ваксини и са направили невъзможно увеличаването на производството чрез защитата на патентите.

Промяната в курса на правителството на САЩ е малко вероятно да доведе до увеличаването на ваксините за целия свят в краткосрочен план. Ако СТО се съгласи да сложи край на патентите, това би трябвало обаче да стимулира значително дългосрочното производство.

Тай добави, че сега, когато предлагането за собствено население е гарантирано, правителството на САЩ ще продължи да работи в сътрудничество с компаниите за стимулиране на производството. Ще „работим и за увеличаване на производството на суровини, необходими за производството на ваксините“, каза тя.

По-конкретно спорът в рамките на базираната в Женева СТО се отнася до споразумението относно свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуална собственост (споразумение TRIPS).

Неправителствени организации, включително „Лекари без граници“, категорично призоваха за отмяна на патентите. Дипломати от Швейцария, където са базирани големите фармацевтични компании, отказаха да прекратят патентите през март. Те твърдяха, че се прави всичко възможно, за да се увеличи производството.

Патентите били необходими за ползотворно сътрудничество между разработчиците на ваксини и производителите. ЕС от своя страна, който също е родина на големи фармацевтични компании, се застъпи за повече лицензионни споразумения между разработчиците и производителите.

Представители на фармацевтичната индустрия твърдят, че отмяната на патентите не води автоматично до наличие на повече ваксини. Всички квалифицирани производители вече участват с лицензи в производството, твърдят те. В допълнение, производството на иРНК ваксини било много по-сложно. Те също така твърдят, че много суровини и оборудване, които са необходими за ускоряване на производството, липсват. Те посочват, че и в момента се осъществява неколкократно по-високо от нормалното производство на ваксини, което води до ззатруднения при доставките.

Водещите производители, включително Pfizer и Moderna, вече отчитат високи печалби от своите ваксини. Фармацевтичните производители обикновено твърдят, че патентите са необходими за рефинансиране на големи инвестиции в научни изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Мой винаги готов да ме опъне. Ще ти разкажа тайната му, за да имаш сила да я разкрачиш."Бойчо , вие четете ли какви реклами пускате в инвесторчето бе ... навремето амстердам твърдеше че в сайт за инвестиции подобни работи нямали място ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
"Досега силни във фармацевтичната индустрия страни като САЩ бяха блокирали проекта, иницииран от Южна Африка и Индия."Е да си купят патентите и да ги произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Нека не се ограничават само с ваксинните патенти :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още