IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три основни риска пред глобалната икономика тази година

Консултантската компания Coface очаква глобалният растеж да достигне 3,2% през 2018 г.

22:14 | 23.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки заплахите от протекционизъм в началото на годината и множеството избори в Европа и политически кризи по света 2017 година донесе приятни изненади от икономическа гледна точка, посочва в годишния си доклад Country Risk 2018 консултантската компания по управление на риска Coface (Кофас). Анализът бе представен официално днес по време на годишната конференция на Coface Country Risk Conference 2018 г. в Париж.

Само 13 страни са завършили годината с рецесия за разлика от 25 през 2016 г. В същото време глобалната търговия е направила зашеметяващ скок напред, разширявайки се с 4,4% през 2017 г. след ръст от само 1,5% през предишната година.

В същото време очакваните рискове заради протекционизма не са се материализирали. Нетният брой на протекционистките мерки по света са се увеличили с 283 през 2017 г. спрямо 374 през предишната година, макар че са нараснали по-рязко в САЩ.

Въпреки това подобрение на глобално ниво икономиката не остава без рискове, като Coface откроява три основни риска през настоящата година.

Първият е свързан с по-големите ограничения върху предлагането в развитите икономики. От втората половина на 2017 г. проблемът с прегряването ще важи особено силно за компаниите в развитите страни. Исторически ниските нива на безработица в държави като Германия, САЩ, както и в Централна Европа, сочат, че компаниите се доближават до максималния си капацитет на производителност.

Вторият риск според Coface представлява банковият риск, който все още е наличен в Китай. Временно прикрити през 2016 и 2017 г. заради публичните инвестиции, структурните слабости на китайската икономика се появяват отново. Това са най-вече свръхкапацитетът в производството на стомана и нарастващият корпоративен дълг под формата на банкови кредити и сиво кредитиране. В този контекст компанията смята, че банковият риск нараства значително.

Последният риск е политически в контекста на активната изборна година, която предстои. Социалното недоволство все още е високо в развиващите се страни в началото на активната година от избори, което в същото време е придружено от високия по оценки на Coface риск от социални сътресения в страни като Иран (71%), Ливан (65%), Русия (64%), Алжир, Бразилия и Мексико (по 61%). В същото време в Близкия изток рискът се засилва от волатилността на цените на петрола.

Според доклада на Coface бизнесът се е оказал по-силен от очакванията в САЩ, Европа и няколко развиващи се страни, където е бил подкрепен от постепенно повишаване на цените на някои суровини. Именно затова са повишени оценките на Бразилия (до В) и на Египет (до В).

Някои от най-печелившите страни от ускоряването на глобалната търговия са няколко отворени икономики, чиито странови рискове са били повишени от Coface тази година. Подобрени са оценките на Украйна (до С), Молдова (С) и Грузия (В), които се радват на добър растеж заради съживяването на икономиката на Русия и възстановяването на Европа. Казахстан (В) от своя страна печели от по-високото производство на петрол и публичните инвестиции, свързани с проекта на Китай „Нов път на коприната“.

През настоящата година Coface очаква глобалният растеж да достигне 3,2%. В развиващите се страни прогнозите са разширяването да бъде дори по-силно (4,6%) и да се синхронизира в развитите страни.

В развитите икономики нивото на несъстоятелност продължава да спада, макар и по-бавно от преди. Очакванията са то да се свие с 1,8% през 2018 г. след понижение от 6% през миналата година. Във Великобритания обаче нивото на обявяване в несъстоятелност ще нарасне с 10% заради политическата несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още