Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Високата цена на националния суверенитет

Световният ред се променя. Как старият континент Европа може да изиграе интересите си за сметка на САЩ и нововъзникващия гигант Китай

Високата цена на националния суверенитет

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Геополитиката представлява предизвикателствата, с които политиката, фокусирана върху националните интереси, не може да се справи. Трансграничната свързаност и мобилността превърнаха местните предизвикателства в глобални проблеми - помислете само за изчерпването на ресурсите в хода на индустриализацията, изменението на климата, замърсяването, епидемиите от вируси или етническите и религиозните конфликти, пише в свой анализ проф. Берт Рюруп, главен икономист на Handelsblatt и президент на Handelsblatt Research Institute.

Големият учен Александър фон Хумболт пише преди 200 години: „Всичко е свързано с всичко“. Днес, в ерата на глобализацията, ние знаем колко е бил прав. Въпреки всички националистически изяви много проблеми вече не могат да се овладеят на ниво национални държави.

До падането на Желязната завеса преди 30 години големи части на света бяха разделени на два, поне във военно отношение подобни, блока, доминирани от САЩ и Съветския съюз. Взаимното ядрено възпиране беше толкова убедително, че геополитическата ситуация в световен мащаб остана доста стабилна като цяло.

Но с рухването на Източния блок стабилността се превърна в нестабилност, а САЩ заеха мястото на американско-съветския дуопол като единствена суперсила и „световен полицай“. От около десетилетие обаче икономически укрепеният Китай също се стреми към световно лидерство. Това показва нарастващото напрежение със съседните страни в Южнокитайско море, както и проектът за „новия път на коприната“.

Още по темата

Тук „паякът“ Пекин привлича много държави към своята почти глобална мрежа от нови производствени заводи и пазари за продажби чрез уж щедро кредитиране. Ясно е само, че старите структури на силата са извън баланс - и все още няма нов.

В допълнение към факта, че САЩ искат да предотвратят издигането на Китай като равен техен хегемон, след като президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност стана ясно още нещо: Вашингтон все повече се оттегля от изолационистката политика, която преди това провеждаха САЩ. Правейки това, Тръмп редува принципа на моркова и тоягата, за да постигне своите „национални цели“ - независимо дали става дума за съюзници или противници.

Той разглежда Латинска Америка главно като проблемна с миграцията; той разглежда Близкия изток единствено през израелските очила. Африка е Terra incognita за него, в конфликта със Северна Корея напипва голяма „сделка“. Той предпочита двустранните преговори с отделни държави пред разговорите с Европейския съюз; Тръмп празнува Brexit. Неговата често на пръв поглед произволна политика върви ръка за ръка с огромна загуба на доверие и авторитет към Съединените щати.

Други режими в момента попълват тази празнина, като се опитват да отстояват интересите си екстериториално: Турция например иска да се утвърди като водеща сила в Близкия изток. Иран и Саудитска Арабия водят прокси войни в региона, Индия затвърждава тона си срещу вечния противник Пакистан. А Русия, която копнее за старото имперско величие, засилва отново присъствие в Европа, Северна Африка или Азия. Резултатът от всичко това е ново объркване в международните отношения.

Към това следва да добавим още нещо: онова, което изглежда рационално от национална гледна точка, често е вредно от глобална перспектива и ирационално за човечеството като цяло. Ако например една страна отсича тропическите си гори, друга безмилостно излъчва въглероден диоксид, който е вреден за климата, а трета изнася пластмасовите си отпадъци в най-бедните страни от Третия свят, това може да донесе просперитет на отделната държава, но същевременно нанася огромни щети на света като цяло.

В този контекст икономистите говорят за „външни ефекти“, тъй като не всички разходи са направени от замърсителя и следователно не се вземат предвид при решението. В тази ситуация пазарният механизъм се проваля. Подобни проблеми могат да бъдат решени в икономическите учебници, като се изисква от отделните участници да платят разходите, които те налагат на широката общественост. Но това, което работи на теория, често достига своите граници в политическата реалност. Например, как коренният народ на Амазонка трябва да отстоява своите интереси срещу мощното дърводобивно лоби на Бразилия, на което президентът Болсонаро основава властта си?

Сега основаната през 1945 г. Организация на обединените нации (ООН) може да се използва като посредник за справедливо съгласуване на интересите и двустранен медиатор. В края на краищата ООН трябва да гарантират сътрудничеството между отделните държави за справяне с международните проблеми и да гарантира мира в световен мащаб. Въпреки това организацията правоприемник на до голяма степен неуспешната Лига на нациите, създадена след Първата световна война, изглежда твърде рядко може да постигне значителни успехи.  Тъй като ветото на само един от петте постоянни члена на Съвета по сигурност, в който влизат Съединените щати, Русия, Китай, Франция и Великобритания, е достатъчно за предотвратяване на вземането на общо решение, Организацията на обединените нации твърде често действа като геополитическа спънка, вместо да разрешиава проблеми.

Би било по-обещаващо, ако европейските страни изградят противодействие на САЩ и Китай. Защото сама по себе си Германия и всички останали европейски държави не са в състояние да преодолеят пропастта, оставена от оттеглянето на Америка от световната политическа сцена. Ето защо Старият континент трябва да направи всичко възможно за напредък в политическата си интеграция, за установяване на еврото като глобална валута и за изграждането на обща армия, за да бъде приет като геополитически играч.

В такъв триполюсен свят с приблизително равни икономически блокове - САЩ, Китай и Европа, геополитическите проблеми могат да бъдат решени по-навреме и по-добре, отколкото днес. В много конфликти коалиция от двама вероятно би могла да мотивира третия играч да се придържа към или да създаде „добронамерен глобален ред“ - независимо дали става въпрос за стандартите за защита на климата, международните търговски правила или спазването на правата на човека.

Вместо политическо джудже от национални малки държавици, голямото политическо предизвикателство за страните от Европа е: „Обединете се! Направете на световната сцена от дуото трио!".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
7
 
13
 
18
khao до: Hahoto
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
абре, пак ли ставаш за посмешище?
13
 
22
 
17
korn до: Hahoto
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ние не дърпаме народа на фили и фоби. Руснаците го правят.Това са правели винаги. Настройване на българите един срещу друг,настройване на народа срещу другите народи. България е суверенна държава която е със съюз със други 27 суверенни християнски държави, някои от които наши съседи. Правим като всички някои компромиси за да не се избиваме по между си както в поголямата част на историята на Европа. Преди българските момчета са измирали на фронта водейки война със сърби, гърци,турци, македонци, румънци и кой ли още не. Майки са погребвали децата си, както сръбските майки и косовските и черногорските майки заровиха децата си в една безсмислена война коята Сърбия изгуби пак Косово и още много неща. Сега Сърбия е бедна, сърбите емигрират да работят на Запад,не към Русия, да има сърби навсякъде, и искат да влизат в ЕС, но руснаците ги спират. Сърбия евсичко друго но не и суверенна държава. И недей бърка смелоста със глупоста.
7
 
30
 
16
преди 7 месеца
Никъв суверенитет за уфци и бройлери! Те не знаят какво да правят с него. Суверенитетът е за диви животни и свободни хора. Уфцата си иска уфчар и кучета - некой да я пасе, дои, стриже и пази от вълците. Пусни я свободна и умирга... Даже на Витоша ... :lol:
12
 
19
 
15
Hahoto до: Dr. Vatnikov
преди 7 месеца
Още 10 пъти го постни, да ти олекне :)))
16
 
15
 
14
Dr. Vatnikov до: Hahoto
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Общи приказки, измишльотини и дрън-дрън.

Още от Анализи
Китай тласна Иран да работи усилено за бъдеще с по-голям добив на петрол