Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

За природния газ Европа и Русия продължават да говорят на различни езици

През 2017 г. Москва започна да строи "Турски поток" без да знае ще има ли път за Европа и не спира да натиска за "Северен поток" 2

За природния газ Европа и Русия продължават да говорят на различни езици

Снимка: Архив Ройтерс

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г."

Когато се заговори за природен газ, Европа и Русия не само използват различни езици, но и не чуват какво говори другата страна. Когато ЕС настоява всички проекти в тази сфера да отговарят на законодателството на общността, Москва обяснява, че е сключила всички основни договори за реализацията им, или че самото строителство е вече в ход и в изпълнение на поставените цели.

Примерите за това са много - по отношение на разширението на "Северен поток", а и преди време - за "Южен поток", "Газпром" съобщава, че всичко е готово за строителството - договорите са подписани, а тръбите доставени. Остава само "малката подробност" - да получи разрешението от Брюксел.

Русия обяснява всички свои планове само с икономическата необходимост, показвайки всеки месец как растат доставките по бъдещите маршрути на "Северен поток" 2 и "Турски поток", но не дава отговор на въпроса, защо когато се търси единствено икономическата логика, се строят газопроводи за десетки милиарди евро (над 11 млрд. евро за "Турски поток" и над 9 млрд. евро за "Северен поток" 2), а не се използва съществуващото трасе през Украйна.

Този дисонанс в енергийните връзки между Русия и ЕС съществува от години и продължава и през 2017 година.

Още по темата

През май без много фанфари "Газпром" даде старта на строителството на "Турски поток", проекта, който наследи "Южен поток". Тръбите тръгнаха към турския бряг, но от противоречивите съобщения още не е съвсем ясно колко са на брой и по какъв маршрут ще поемат, след като достигнат до Турция.

По план проектът предвижда две тръби с капацитет по 15,7 млрд. куб. метра природен газ годишно. Едната е пределно ясна - за потребителите на руската компания в Турция. С реализацията й Турция вече ще получава директно руския природен газ. В момента страната се снабдява по "Син поток" и от транзит през България.

За нас интересна е именно втората тръба. Тя трябва да поеме към Европа, а заявките на Русия засега са противоречиви. От една страна Москва иска "железобетонни", по думите на руския президент Владимир Путин, гаранции, че ЕС ще купува газ от нея, преди да се захване с каквото и да е по тази част от проекта. От друга валят съобщения докъде е стигнало строителството й.

През септември българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. От кратките съобщения стана ясно, че на срещата са обсъдени газовите доставки. Няколко месеца по-късно българският премиер Бойко Борисов официално разкри, че става въпрос за доставки по втората тръба на "Турски поток", които ще влизат в газовия хъб "Балкан" и от него ще се търгуват и транспортират, не транзитират, количества газ към Европа.

"Газовият интерконектор с Турция ще стане готов през 2018 година", категоричен беше Борисов след последното заседание на Европейския съвет в Брюксел през декември. Газовият интерконектор с Турция обаче от години е замръзнал, или поне официалната информация за него е такава. През 2014 година беше подписан Меморандум за връзката, но оттогава работата не е помръдвала. Капацитетът освен това е проектиран на 3 млрд. куб. метра, тоест крайно недостатъчно, за да поеме газа от "Турски поток".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
3
 
10
Otka4eni reformatori до: Стоян Петров
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ей човек, вече не си и смешен и жалък. Доста под значението на тези две думи си. Ако съм на твое място щях да се скрия в миша дупка от срам, да си трая и да не се показвам. Вече дори не се усещаш какви глупости пишеш. от 2 години пишеш, ама едно и също. Толкова ли мозъка не може да ти роди нещо различно? Прочети се само какво пишеш. Знам знам, понеже си много голям интелект сега ще ми отговориш за да ме затапиш... Но каквото и да напишеш не ме интересува, няма и да ти отговоря. На тъ.пака отвръщам с мълчание....
П.С. Между другото какво става с ВЕЛИКИЯ черноморски газ от блока Хан Кубрат. Нали щяхме да се превъщаме в Саудистка арабия на балканите. Енергийния тигър, който нема да плаща вече суровини. Къде ви е газта............. смешници. И пак вместо да си траете и да чакате да видите има ли нещо или не пак се извърляте с приказките като чек,ий на мокър пясък. Типично... все пак толкова ви е акъла на вас психари,те
1
 
3
 
9
преди 11 месеца
Това не пречи европейските васали да търпят огромни загуби от санкции.
През шперца му е на хегемона за европейските баллллъци!
1
 
7
 
8
преди 11 месеца
За сведение на втората най-древна, висш пилотаж в демагогията как се прави:
Янките тръбят по целия свят, че ще правят дъмпинг със своя втечнен газ. При слугата им Англия пристига от новия завод в Русия (Ямал) танкер с втечнен газ. После щото на янките им е студено, тая газ отива в САЩ. После, що парица е царица, втория танкер направо си пристига по местоназначение, без посредници. Така де, какво тук значи някаква си кумова срама :)
21
 
12
 
7
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
И газопроводите им са като всяка руска работа.........нещо като нищо!
18
 
20
 
6
преди 11 месеца
Да добавя , че строителството явно върви с пълна скорост на Турски поток щото тръбите от бургаското пристанище се извозват към "глупавите" ни съседи.

Още от Анализи
Самоувереността на Орбан може да му изиграе лоша шега