Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо глобализацията при банките е толкова трудна?

Банкирането остава предимно локално не само заради регулациите, но и поради цикличността, късогледството и лошите преценки

Защо глобализацията при банките е толкова трудна?

Двете кули на централата на Deutsche Bank във Франкфурт. Снимка: Bloomberg

Още преди коронавирусът глобализацията беше в упадък. Както международната търговия със стоки и услуги, така и капиталовите потоци намаляват от десетилетие. Вирусът вероятно ще ускори това, пише Робърт Армстронг за Financial Times.   

Поглеждайки назад към това, което вероятно бе златната ера на глобализацията, е забележително, че една от индустриите, където границите все още имат най-голямо значение, е банковото дело.

Още по темата
Основният му ресурс, капиталът, се движи като ток през жица. Икономиите от мащаба са огромни, тъй като съвременното банкиране изисква огромни инвестиции в технологии. А големите диверсифицирани глобални банки също така би трябвало да имат по-ниска цена на капитала от местните конкуренти.

Но въпреки ползите от глобализацията преди финансовата криза, представянето на индустрията в международен план е слабо. Току миналата седмица дойде напомняне за предизвикателствата пред глобалните банки: Deutsche Bank се съгласи да плати на американските регулатори 125 милиона долара, за да уреди въпроса с обвиненията, че е плащала подкупи, за да спечели клиенти в Близкия изток и другаде.

Случаят беше последният от дълга поредица скандали в международните банки, а не само при Deutsche - банка, известна с преследването на бизнес, който другите банки смятат за твърде рискован. Измежду другите забележителни прегрешния, Goldman Sachs трябваше да плати 3,9 млрд. долара, за да уреди корупционния скандал 1MDB в Малайзия миналата година. JPMorgan също имаше проблеми в Азия. През 2016 г. тя се съгласи да плати 264 млн. долара, за да уреди въпроса с разследване на щатските регулатори относно практиката й да наема китайски галеници на режима с добри връзки, за да спечели бизнес.

Всички тези обвинения са свързани с големи провали в корпоративната преценка. но те са просто по-широки симптоми на по-дълбоките проблеми на глобалното банкиране.

Историята на водещите европейски банки, които се опитват да навлязат на големия, печеливш американски пазар, в областта на банкирането на дребно или инвестиционното такова, е история на разочарование и отстъпление. Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays направиха големи инвестиции в САЩ през последните десетилетия, които не се отплатиха като резултати. Испанската BBVA е последната европейска банка, която се отказа от своите операции на дребно в САЩ. HSBC може скоро да я последва.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Шеф в Deutsche Bank към Wirecard: Довършете Financial Times!