Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Зелените енергийни цели на ЕС може и да са опасни за здравето на хората

Изгарянето на дървесина помага за изпълнението на целите за биомаса, но оказва и влияние върху околна среда, горите и здравето на хората

Зелените енергийни цели на ЕС може и да са опасни за здравето на хората

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия трябва да ревизира своята политика за възобновяемите източници. Горенето на биомаса, основно дървесина, за да може Европа да изпълни целите за ВЕИ, всъщност е унищожително за климата, горите и биоразнообразието, пише в коментар за EurActiv Линде Зюдема от неправителствената организация Fern.

През следващата седмица Европейският парламент ще разгреда предложение за ревизия на директивата за възобновяемите енергийни източници, което засяга основно биомасата. Ако то бъде прието, ще дава възможност за още повече изгаряне на дървесина, пише анализаторът.

Още по темата

Тя е категорична, че има и още причини използването на биомаса да бъде ограничено - освен върху горите, изгарянето на дървесина влияе и върху здравето на хората. Десетки хиляди граждани на ЕС губят живота си в резултат от замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Изгарянето на дървесината за отопление и производство на енергия води до здравословни проблеми, включително ракови и сърдечносъдови заболявния, проблеми с дишането, астма и т.н. Според анализатори, цитирани от Зюдема, разходите за здравеопазване се изчисляват на 137 хил. евро годишно за всеки инсталиран мегават мощност от биомаса.

Изгарянето на дървесина в ЕС е широкоразпространено не само заради политиката на Брюксел, а и заради факта, че дървесината е по-евтина от петрола и въглищата, използвани за отопление. Използването на биомаса се увеличава в годините след кризата през 2008 година.

Според  Зюдема тези факти трябва да накарат европейските институции да се замислят и да не заменят затварянето на въглищните централи с мощности, изгарящи дървесина.

Това е единственият начин ЕС да има политика за възобновяемите източници, която уважава и околната среда, и здравето на хората, допълва още анализаторът. 

Темата е особено актуална и за България, след като за пореден ден жителите на столицата София дишат опасно замърсен с фини прахови частици въздух. Данните в реално време, подавани от Изпълнителната агенция по околна среда, показват сериозни превишения с фини прахови частици в страната за понеделник и вторник.  

Вероятната причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е масово използване на твърдо гориво в битовия и в обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетани с неблагоприятни метеорологични условия, посочват от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС). В кварталите Хиподрума, Надежда, Павлово ситуацията е била особено тежка. 

Фините прахови частици се емитират в атмосферата директно (първични емисии) или се образуват от емитираните в атмосферата газове - прекурсори на фини прахови частици (вторични емисии). Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 m – ФПЧ10)  достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10. 

Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. То се проявява с дразнещо действие и зависи от продължителността на експозицията. Кратковременната експозиция на 500 μg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция.

Продължителното излагане на серен диоксид и прах се проявява в повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при значително по-ниски концентрации от ( 30 ÷ 150 μg/m3), което е особенно силно проявено при деца.  

Очаква се следващия вторник комисията по екология на Столичния общински съвет (СОС) да разгледа мерките, предложени от общината, за справяне с мръсния въздух, съобщи по-рано през деня пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.  

Кметът изброи конкретни мерки, които трябва да бъдат гласувани от общинските съветници – зелен билет за градски транспорт (на цена 1 лв. за деня – бел. авт.) или при по-сериозно замърсяване - безплатен градски транспорт. „Най-важно е да се спрат некачествените горива за отопление на пазара. Виждаме, че най-голямото замърсяване беше на 1 януари, когато трафик и движение в София почти нямаше“, каза тя, като припомни, че екоминистерството разработва стандарти за горивата за битово отопление. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
khao до: red6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Абе не видях разликата да е голяма, ама карай. :)... тая биомаса е нужна точно да се разпада естествено, а не да се гори... и тук ти е основната грешка в примера, не може само заради по краткото време едното да се води възобновяем източник а другото не, това е типично бюрократско решение, пардон замитане на проблема.
1
 
1
 
11
преди 10 месеца
"цитирани от Зюдема, разходите за здравеопазване се изчисляват на 137 хил. евро годишно за всеки инсталиран мегават мощност от биомаса." Това е чудовищно! Доказано е , т.н. био горива са с 17% отрицателен ефект за атмосферата, да не говори за техническото състояние на возилата. Стига бизнес със нашето здраве и това на поколенията!
2
 
1
 
10
преди 10 месеца
А то всичко е верно само дето се питам тия от Брюксел какви са: ***, недорасли или искат сами да се изтребим? Нали вземат по 15 хиляди евро и не ограничени консултантски, а сътворяват човеко убийствени директиви! Кой, кога и как ще им потърси отговорност за фаталните грешки довели да хиляди човешки страдания? Какво излиза, че дребосъкът Ленин и нашият Правешки селянин са били диктатори-човеколюбци, а сегашните либерал-демократи са човеко-убийци!
1
 
4
 
9
red6 до: doba
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не избира най-евтиния, ако по-скъпия е по-удобен. И не си струва да си прави труда - пример не му се занимава с дърва, когато е далеч далеч по-лесно да цъкне копчето на климатика. Тия, които са склонни да се съобразят от екологични или обществено-полезни мотиви - да не се лъжем, те са единици.

Държавата трябва да шиба наред. Ти какво мислиш - че не може да "опраска" и кафевичките ли? Може, ама няма политическа воля. Що?
2
 
3
 
8
преди 10 месеца
Точно това е проблемът. Всекидневно виждаме и слушаме как жалкото нищожество, дето се води "кмет" се чуе какви лъжи да измисля, само и само да прикрие кой трови софиянци.
Вижте само де са турени официалните замервателни станции - в моят квартал защо няма? В свързаната статия фъндъкова говори за превишавания на нормата "два пъти", а в моят квартал повечето вечери превишаването е над ДВАДЕСЕТ пъти.

Дори само за укриване на тая информация, според наказателният кодекс мръcницата фъндъкова би трябвало да влезе в затвора.

Още от Анализи
България е на 40-то място в класацията за борба с климатичните промени