IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се оцветиха в червено след разочароващите коментари на Тръмп

Борсата в Япония беше най-губеща в региона заради поскъпването на йената

11:04 | 23.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси се оцветиха в червено по време на сесията в сряда, след като американския президентът Доналд Тръмп заяви, че не е доволен от търговските преговори между САЩ и Китай.

Японският бенчмарк Nikkei 225 загуби 1,18% от стойността си на фона на поскъпване на йената. Акциите на основните износители реагираха с понижения, след като японската валута се стабилизира. Книжата на Honda Motor и TDK поевтиняха съответно с 0,92% и 2,14%. По-широкият показател Topix отчете спад от 0,72%, като на червено бяха 30 от 33-те му подиндекса. Минният и петролния подиндекс се разделиха съответно с 4,03% и 3,33%.

В Южна Корея измерителят Kospi обаче успя да изтрие по-ранните си загуби и да нарасне с 0,26% до 2471,91 пункта благодарение на представителите на технологичния сектор, които компенсираха пониженията при останалите компании. Акциите на Samsung Electronics и SK Hynix поскъпнаха съответно с 3,2% и 6,06%.

На борсата в Хонконг индексът HangSeng се придвижи в посока надолу с 1,20% до 30859,76 пункта най-вече заради по-лошото представяне на финансовия и енергийния сектор. В континенталната част на страната Shanghai Composite финишира също на червено с 1,30% до 3172,64 пункта.

Австралийският показател S&P/ASX 200 се понижи с 0,16% до 6032,50 пункта.

Негативната реакция на азиатските борси дойде на фона на коментара на Тръмп, че "не е доволен" от търговските преговори, които са се състояли с Китай миналата седмица. Той нарече преговорите "начало", тъй като неговата администрация продължава да работи за окончателна сделка за справяне с търговския дисбаланс в Пекин.

Китайското министерство на финансите обаче обяви във вторник, че данъците за определени автомобили ще се понижат до 15 на сто от сегашните 25 на сто. Междувременно митата за авточасти ще бъдат намалени до 6%.

По отношение на очакваната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен Ун Тръмп коментира, че има малка вероятност тя да не се случи, но че това не значи, че въобще няма да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 23.05.18 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още