IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри или лоши граждани: Китай брои точките

Редица провинции и общини в страната вече са въвели системи за оценяване на поведението на гражданите

20:20 | 02.09.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Допълнителни точки за кръводаряване, но отнемане на точки за разхождане на куче без каишка. . . Китай предизвиква смут с експериментирането със "социалния кредит", който награждава или санкционира гражданите, преди системата да се приложи в цялата страна, което се очаква догодина, посочва агенция „Франс прес“ в свой материал, цитиран от БТА.

В страна, известна със строгото полицейско наблюдение, готвената система поражда опасения за възникване на оруелово общество, което все повече попада под контрола на управляващата Китайска комунистическа партия.
Редица провинции и общини в страната вече са въвели системи за оценяване на поведението на гражданите. . . без обаче тези граждани да са непременно в течение на това.

Засега това все още са безразборно натрупани местни инициативи, които не са съгласувани помежду си, отбелязват експерти: както наградите, така и санкциите се различават по места, а също и критериите за оценяване на "благонадеждността" на хората.

В Пекин човек може да загуби точки за ядене в метрото, а в Шанхай - за разхождане на куче без каишка.
Последиците също са различни.

В столицата щастливите притежатели на висок кредит ще са с предимство за получаване на чиновническа длъжност или за място в забавачница за детето си.

В намиращия се на 300 км на изток оттам град Цинхуандао обаче наградата е "удостоверение за примерен гражданин", която човек може да окачи над леглото си, или безплатен годишен медицински преглед.

Национална система през 2020 г.

На национално равнище правителството има за цел да създаде най-късно до 2020 г. система за социален кредит, която обхваща цялата страна.

Обаче "няма да има еднаква точкова система за всички граждани, това е мит", увери Джереми Даум, специалист по китайско право в американския университет Йейл.

Затова пък Пекин може да прибегне до набор от инструменти като система за поставяне в черен списък, за публично заклеймяване или за колективно оценяване като при ресторантите. Целта е да се води борба с неизрядните платци, шарлатаните или плагиатстването в университетските трудове.

Докторантката в американския университет Бъркли Шазида Ахмед смята, че дебатът далеч не е приключил.
"Правителството няма твърдо мнение по въпроса и се опитва да дефинира какво би могла да постигне подобна система и какви биха били границите й", каза тя.

Миналата година китайските съдилища са издали цели 17,46 милиона забрани за пътуване със самолет и 5,47 милиона забрани за ползване на високоскоростен влак по данни на Националния информационен център за социален кредит.

Китайската актриса Мишел Йе е сред хората, които са били санкционирани за неспазване на съдебно нареждане. През март й е било забранено да ползва самолет, след като била призната за виновна в оклеветяване на бивша любовница на тогавашния й интимен партньор. Забраната за пътуване била отменена, след като съдът й наредил да поднесе извинения.

Залепени на вратата класации

Засега правилата далеч не са ясни по отношение на санкциите за "лошите ученици" в социалния кредит и не е лесно за даден човек да научи оценката си. Гражданите понякога узнават съвсем случайно, че са социално низвергнати.
"Един от главните проблеми при сегашните експерименти със социалния кредит в Китай е, че повечето хора не са уведомявани, че са поставени в черен списък", отбеляза Чжу Лицзя, преподавателка в Китайската академия по публично управление.

"Не се знае и по какви критерии човек може да се озове в черен списък, изобщо не е ясно", каза тя.
Някои пилотни проекти, като този в град Сучжоу близо до Шанхай, са придружени от приложение, което местните жители могат да свалят и с него да проверяват онлайн колко точки имат.

В източната провинция Шандун миналата година жителите на някои села са видели залепени за вратите на къщите им "класации за благонадеждност", които били махнати след бурни реакции от местното население.

Властите се затрудняват да убедят хората, че системата няма да засегне индивидуалните права и няма да възпрепятства достъпа до обществени услуги като училища и болници.

"Системата няма да се ползва за санкциониране на хора", увери през юни Лян Вейлян, заместник-председател на Комисариата по планирането.

"Тоталитарен контрол"

Правозащитниците обаче смятат, че системата за социален кредит, в съчетание с арсенала на властите за следене на населението, може да даде на управляващите още повече средства за заглушаване на всякакви наченки на дисидентска дейност.

През 2016 г. в страната е имало цели 176 милиона наблюдателни камери на обществени места, в сравнение с 50 милиона в САЩ например, сочат данни на фирмата "Ай Ейч Ес Маркит".

Очаква се до 2022 г. това число да достигне астрономичните 2,76 милиарда, което е на практика по две камери за всеки от жителите на страната, които са 1,4 милиарда. Тези инструменти, в съчетание с технологиите за лицево разпознаване, в които Китай е сред водещите страни, пораждат тревога.

Без да забравяме риска от посегателство над личния живот, тъй като частните лица и фирмите не знаят какви данни за тях се събират и колко време се съхраняват. 

Макар сегашната система да не е координирана, критиците й се опасяват, че тя има потенциала да се превърне в приспособление за контрол, което следи в най-малки подробности всекидневието на хората.

Според опозиционния писател Йе Ду социалният кредит е "нов тип тоталитарен контрол на обществото", който дава на управляващите "несравнима власт за следене на всяка минута от живота на всеки човек".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Да бе, покрай сухото ще изгори и суровото.При комунистическа диктатура да речем съотношението сухо/сурово е3:1.Там осъзнатите десиденти не са много,що китайците са едни от най-големите материалисти на земното кълбе.Духовното им е доста далеч. Най-много да стигнат до древното си езичество.Конфуций при тая система с точките си е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Гражданите с малко точки потъват социално, т.е здравословно и екзестенциално.Започват полека да живеят като ***.....---Абе те "лошите" граждани, т.е. дисидентите са "***", ами какво да кажем за "добрите" граждани, които са си чисти био-роботчета-зомбите!?Тази Система, стъпваща на "строга вертикала" е обречена, тя противоречи на законите на природата, където никой не е "от горе" и Лъвът бива изяден от червеите, и от него става тор, с което се храни растението, което бива изяждано от Антилопата, която пък е жертва на лъва!Само при съществото човек има явление, като "канибализъм", при което едни и същи "богове" изсукват енергията на себеподобните си, за да може "винаги да са от горе"! Но това няма да е вечно ... Оня над тях си знае работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
*** = п р и м а т и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Гражданите с малко точки потъват социално, т.е здравословно и екзестенциално.Започват полека да живеят като ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
А какво ще се случва с лошите граждани?Ще изчезват безследно за да бъдат вземани органите им и давани на добрите нуждаещи се ли?Или ще полагат по 3 години робски труд почти без заплащане за благото на ККП.Какво се случи впоследствие с директорът на интерпол Мън Хунвей дето изчезна безследно в някой китайски арест и роднините му не го видяха с месеци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Ти прочете ли вторият ми пост?Казвам за хипотезата, при която "примерният" гражданин може да имитира "безупречно поведение", но в главата му в действителност да се въртят други мисли, в разрез с "доброто поведение"!пп. Убеден съм, че "ония горе" няма да се задоволят само с "контрола на поведението", а ще искат да контролират мислите, защото ако не владеят мислите на Тълпата - нищо не владеят! Сигурен съм, че в бъдеще ще има опит за "проникване в мислите" на хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Точки се дават не за имитация, а за конкретни дела.Наш'те ссиганье биха чакали на опашка за доктор до откат.Сега доде с 3 чааавета и влиза 1-ва без да чака. И социалните си помощи не чака и изобщо. Чака вноската само за новото чаааве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
И още нещо - ами ако някой имитира "добро поведение", а в действителност не мисли така, както "действа"? Кво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
Тия дръпнатите са се побъркали! Луда работа - страна на зомбитата и био-роботите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още