IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията на търговското напрежение изкара азиатските пазари на червено

Петролните компании в Япония бяха сред най-губещите в региона заради поевтиняването на „черното злато“

11:16 | 18.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски пазари затвориха сесията на червена територия в понеделник, след като търговското напрежение между САЩ и Китай ескалира в края на миналата седмица, съобщава CNBC.

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,75%, за да достигне ниво от 22680,33 пункта. Секторът на проиводителите на стомана отчете спад от 1,73%. Акциите на петролните компании поевтиняха с 3,71% заради понижението в цените на петрола. Всички сектори в широкия индекс Topix реализираха загуби в рамките на деня.

В Южна Корея показателят Kospi изтри 1,16% от стойността си до 2376,24 пункта. Представителите на технологичния сектор се движеха на отрицателна територия. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 2,2%, а на SK Hynix – с 3,45%. Автомобилопроизводителите обаче се радваха на интереса на инвеститорите и Hyundai Motor отчете повишение в цената на книжата си с 0,75%.

На борсата в Австралия местният индекс S&P/ASX 200 все пак успя да се повиши с 0,17% до 6104,10 пункта. Пониженията на суровинния и енергийния подиндекс бяха компенсирани от поскъпването на книжата на представителите на банковия сектор. Акциите на Rio Tinto поевтиняха с 1,97%, след като потвърди очакванията си за доставка на желязна руда през 2018 г. да бъде между 330 и 340 млн. тона. Останалите минни компании отчетоха също движение на червена територия с по малко над 1%.

Другите пазари в региона също бяха под натиск, като борсите в Сингапур и Малайзия отчетоха понижения с по малко под 1%.

Борсите в Китай, Хонконг, Тайван и Индонезия са затворени в понеделник поради отбелязването на празник, свързан с лятното слънцестоене.

Във фокуса на пазарите е напрежението в световната търговия, след като в петък Белият дом обяви мита от 25 процента върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара заради "нечестни търговски практики". В отговор Китай заяви, че от 6 юли ще прилага мита от 25% за американски стоки, включително соя и електрически автомобили на стойност 34 млрд. долара. Друг списък с вносни американски стоки на стойност 16 млрд. долара ще бъде подложен на преглед преди да бъде приложен.

„Въпреки че първоначалните мита за 34 млрд. долара е малко вероятно да окажат съществено влияние върху двете икономики, това създава рискове за глобалното възстановяне и настроенията на пазарите“, коментира Томми Сие от OCBC Bank.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още