IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай доминира в списъка с градовете с най-бързо разрастващи се икономики

От 300 града в класацията над 100 са китайски

22:06 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Градовете са двигателят на икономическия растеж. Те стимулират иновациите, свързват индустриите и служат като ключови възли в глобалната икономика. Напоследък това важи особено силно за градовете в Китай, коментира Quartz.

Според наскоро публикуван доклад на Brookings Institution всички 300 най-големи метрополиса в света формират почти 70% от ръста на брутния вътрешен продукт от 2014 до 2016 г., но само малко над 20% от растежа на населението.

Данните за анализа са събрани от Oxford Economics чрез национални статистически агенции и ООН.

На китайските метрополиси се дължи по-голямата част от това развитие. Малко над 100 китайски метрополиса се нареждат сред класацията топ 300, а средно те се растат с годишен темп от 7,2%. За сравнение, темпът на растеж на некитайските градове в топ 300 е 2%.

Да вземем за пример китайските градове Дзуни и Гуейян в провинция Гуейджоу. С годишен темп на растеж от съответно 11,1% и 10,2% между 2014 и 2016 г. двата града са най-бързо разрастващите се в света след Дъблин в Ирландия – а големият брой мултинационални компании в ирландската столица изкривяват статистиката за БВП на града. Преди беден откъснат район в Китай, днес Гуейджоу бързо се индустриализира и се разраства в хъб за съхранение на големи бази данни.

Всъщност в топ 50 на класацията има само пет града, които не са китайски. След лидера Дъблин с темп на растеж от 21,2% чак на 10-о място е индийският Хидерабад, а на 28-о е друг индийски град – Сурат. На 47-а позиция е американският Сан Хосе, а на 50-а столицата на Виетнам Ханой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още