IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай няма да девалвира валутата си, заяви китайският централен банкер И Ган

По-рано се появи информация, че страната обмисля подобрен ход на фона на проблемите в китайско-американските търговски отношения

09:39 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай няма да девалвира валутата си, за да неутрализира последиците от напрежението в търговските отношения със САЩ, заяви днес китайският централен банкер И Ган, цитиран от Синхуа.

Системата на валутните курсове на страната работи гладко, каза И Ган на икономически форум на остров Боао.

Два дни преди този коментар се появиха информации, че китайските власти обмислят възможността да девалвират юана на фона на проблемите в китайско-американските търговски отношения, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Според информирани източници правителството на Китай е подготвило анализ на националната валута, който сега е предоставен на високопоставени ръководители на страната. В първата му част се разглежда ефектът от използването на валутата като инструмент в евентуални търговски преговори със САЩ, а във втората - последиците от обезценяването на юана с цел да се компенсира влиянието на търговско споразумение, което би ограничило износа.

Вчера президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страната му иска да увеличи вноса и да бъде постигнат по-добър международен търговски баланс. В реч на Азиатския икономически форум в Боао Си Дзинпин насочи вниманието върху план от четири точки за отварянето на ключови сектори като промишлеността и финансите и либерализиране на чуждестранните инвестиции.

Централният банкер на втората икономика в света обеща освен това, че Китай ще отвори финансовия сектор за чуждестранни инвестиции, а това е едно от често повтаряните искания на Вашингтон.

Двете най-големи икономики в света навлязоха в остри търговски спорове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с мита на обща стойност 150 милиарда долара върху китайския внос. Миналата седмица Пекин пък обяви, че въвежда мита за 50 милиарда долара върху американски стоки, внасяни в Китай, и заяви, че ще се бори срещу "едностранния американски протекционизъм на всяка цена".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още