Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай обяви нови стимули, за да компенсира щетите от COVID блокадата

Пакетът от 33 мерки включва данъчни отстъпки за 140 млрд. юана и облигации за 300 млрд. юана за железопътно строителство

Китай обяви нови стимули, за да компенсира щетите от COVID блокадата

Премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Китай обяви широк пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и стимулиране на търсенето, за да компенсира щетите от блокирането заради COVID, предава Bloomberg.

Пакетът от 33 мерки включва данъчни отстъпки за 140 млрд. юана (21 млрд. долара) и издаване на облигации за 300 млрд. юана за железопътно строителство, съобщава агенция Синхуа, като цитира решение на заседание на Държавния съвет на Китай - кабинетът, председателстван от премиера Ли Къцян.

„Без определено ниво на растеж на БВП не може да се постигне стабилна заетост“, казва Ли в коментар след вземането на решението. „Едно хубаво нещо е, че се въздържахме от прекомерно парично предлагане и масови стимули през последните няколко години и все още имаме политически инструменти в резерв“, допълва той.

Допълнителните намаления на данъците представляват около 0,1% от брутния вътрешен продукт на Китай за миналата година. Общото планирано намаление на данъците за тази година с последните мерки достига 2,64 трлн. юана - малко повече от облекчението, предложено от Пекин през 2020 г., когато Китай беше засегнат за първи път от пандемията .

Икономистите са предпазливи относно това дали мерките ще осигурят съществен тласък на растежа, тъй като строгата политика на Китай COVID Zero причинява сериозни смущения в бизнес дейността. Много икономисти очакват, че правителството няма да изпълни годишната си цел за растеж на БВП от около 5,5% тази година, като UBS Group AG последно понижи прогнозата си до ръст от 3%.

„Вярваме, че тези мерки ще осигурят известна помощ и ще облекчат сериозността на забавянето или дори свиването на растежа, но оставаме предпазливи относно перспективите пред растежа през тази година“, пишат в бележка икономистите на Nomura Holdings Ltd.

Автомобилните акции поскъпнаха във вторник заради мерките, тъй като се предвижда облекчаване на ограниченията върху покупките на автомобили и намаляване на данъка върху някои пътнически превозни средства за общо 60 млрд. юана. Стимулиращите мерки обаче не допринесоха за повишаване на общите пазарни настроения, като референтният индекс CSI 300 падна с 0,9% през сутрешната сесия.

Още по темата

Държавният съвет заяви, че политиките имат за цел да „стабилизират“ икономиката и да я върнат към нормалния ѝ път. Властите ще подобрят политиките, за да помогнат на веригите на доставки да функционират, да гарантират гладкото протичане на вътрешния транспорт на товари и да увеличат броя на вътрешните и международните полети, посочва се още в съобщението на Пекин.

Пекин удължава и правото на компаниите да забавят плащането на социалноосигурителни вноски до края на годината и ще разшири мярката до повече сектори. Отложените плащания се очаква да възлизат на 320 млрд. юана.

Квотата за заеми, насочени към малки и средни предприятия, ще бъде удвоена, предвиждат още мерките.

Финансовата подкрепа на Китай за райони, засегнати от блокирането, се предоставя най-вече на фирми, а не на домакинствата. Това накара видни икономисти да призовават за парични помощи и за потребителите. Джъстин Лин Ифу, бивш главен икономист на Световната банка, наскоро призова за подкрепа от 1000 юана за семейства в райони под блокада заради коронавируса, за да се подпомогне потреблението. Други експерти, свързани с държавата, включително Гао Джанджун, изследовател от Националната институция за финанси и развитие, също поддържат тези възгледи.

Държавният съвет призовава местните власти да ускорят разходите, като иска от тях да използват приходите от специални облигации до края на август. Обхватът на средствата също ще бъде разширен, за да включва нова инфраструктура, насочена към технологиите.

Отделно от това нарастват призивите към правителството да продаде „специални държавни облигации“, както направи през 2020 г., за да плати за допълнителните стимули. За разлика от обикновените облигации, специалните държавни облигации не се отчитат в официалния бюджетен дефицит и постъпленията са предназначени да се използват за конкретни политически цели, а не за общи публични разходи.

Държавният съвет казва, че местните администрации ще определят свои собствени мерки за подкрепа и ще облекчат ограниченията за покупки на автомобили. Страната ще стартира серия от инфраструктурни проекти в сферата на водите, обновяването на стари жилища, енергийна сигурност  и други, посочва се още в съобщението. Ще започне и нов кръг от строителство и ремонт на селски пътища.

Пекин разширява обхвата на политиките за данъчни облекчения през последните седмици, но не е преразгледал фискалните си цели за годината, които бяха определени в началото на март, преди омикрон вариантът да предизвика затварянето на Шанхай и въвеждането на строги ограничения в други големи градски центрове. Когато бюджетът беше публикуван, правителството заяви, че ще предостави данъчни облекчения тази година на стойност около 2,5 трлн. юана.

Последният доклад не посочва как ще бъдат финансирани допълнителните данъчни облекчения или дали ще изискват преразглеждане на официалната цел за дефицита на Пекин за тази година.

Държавният съвет също така посочва, че ще увеличи спешните заеми за индустрията на гражданската авиация със 150 млрд. юана и ще подкрепи индустрията да емитира облигации от 200 млрд. юана.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Инвеститорите в Азия не успяха да намерят единна посока