IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай внесе рекордни количества втечнен газ през 2017 г.

Пекин се обръща към чистата енергия, за да реши проблема с мръсния въздух

10:01 | 23.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

През 2017 година Китай е внесъл рекордните 38,13 млн. тона втечнен природен газ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на митническите власти в страната. Спрямо 2016 година ръстът е от 46% и Китай вече измести Южна Корея от второто място на големите вносители на втечнен газ в света.

На първо място в тази своеобразна класация е Япония.

Този рекорд се обуславя от ръста на търсенето през последните месеци. През декември Китай внесе 5,03 млн. тона втечнен газ и така беше подобрен предишният месечен рекорд, отчетен през ноември.

На месечна база вносът на втечнен газ през декември се увеличава с 24%, а спрямо декември 2016 година ръстът е от над 35 на сто.

Пекин започна да се обръща към чистите източници на енергия в опит да реши проблема с мръсния въздух в страната. Плановете са милиони домакинства да преминат на природен газ за отопление, а и индустрията да започне да използва газ за енергия. Така ще бъде намалено потреблението на въглища в страната.

Основни доставчици на газ в Китай са Норвегия, Ангола и Нигерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още