IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Няма да променим позицията си в търговските преговори със САЩ

Вашингтон трябва да се откаже от заплахите си, заяви говорителят на китайското търговско министерство

11:11 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите в Китай нямат намерение да променят позицията си срещу протекционистките мерки в рамките на двустранните търговски преговори със САЩ въпреки предстоящото посещение във Вашингтон. Това заяви говорителят на търговското министерство в Пекин Гао Фен, цитиран от Ройтерс.

По думите му в момента двете страни се подготвят за следващ кръг на преговори. През миналата седмица американска делегация начело с финансовия министър Стивън Мнучин посети Китай, но напусна страната без постигането на значителен напредък в решаването на ескалиращия търговски спор между двете най-големи икономики в света.

„САЩ трябва да се откажат от заплахите си. Позицията на Китай не се е променила и няма да се промени“, посочи Гао. Според него Пекин остава против протекционизма и едностранчивостта в търговските отношения.

По-рано китайските власти обявиха, че нямат намерение да водят преговори по отношение на основните си интереси, въпреки че така и не уточниха какви точно са те.

„Надяваме се, че китайско-американските търговски отношения могат да станат мощна движеща сила за запазването на растежа на световната икономика“, допълни още говорителят на търговското министерство.

В сряда Пекин потвърди, че китайският вицепремиер Лу Хи ще посети САЩ, за да обсъди търговските въпроси в подходящо за това време.

По време на американската визита в Пекин стана ясно, че Вашингтон е предал на китайските власти обширен списък с изисквания за регулиране на двустранните отношения.

Едно от първите е намаляване на двустранния търговски дефицит с най-малко 200 млрд. долара до края на 2020 г. САЩ също така настояват Китай незабавно да преустанови предоставянето на държавни субсидии и други помощи за сектора на високите технологии извън плана „Произведено в Китай 2025“. Освен това Вашингтон настоява Пекин да гарантира, че няма да предприеме ответни действия по отношение на спора за интелектуалната собственост между двете страни.

В исканията си САЩ посочват още, че промените трябва да станат в рамките на година-две, въпреки че американските власти са склонни на преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още