IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Китай продължава да се стреми към ръст на БВП от 6,5%

В годините след финансовата криза обаче китайските държавни фирми и регионалните правителства натрупаха високи дългове

15:11 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И за текущата година Китай очевидно очаква икономически ръст на нивото от предишната. Според вътрешни източници на Ройтерс правителството ще издаде за 2018 г. същата цел за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) – от 6,5%, с което залага на икономическа стабилност. Целта е била договорена преди Коледа в рамките на икономическа конференция на водещи политици, но ще бъде публично оповестена по време на парламентарно заседание през март, предава агенцията.

Държавният глава Си Дзинпин обяви през октомври, че Пекин „ще продължи да се стреми към вискокачествен растеж“. Впоследствие се появиха спекулации за това дали държавните ръководители ще се откажат от назоваването на конкретна цел.

Инвеститори от цял свят следят с повишен интерес плановете на правителството. Втората по големина икономика се доказа през изминалите години като един от двигателите на глобалната икономика. През трудните години на финансовата криза (2008/09) комунистическите лидери в Пекин се погрижиха икономиката на развиващата се азиатска страна да се развива добре с помощта на сериозни конюнктурни програми.

Но монетата си има и друга страна – в годините след финансовата криза китайските държавни фирми и регионалните правителства натрупаха високи дългове. По данни на Банката за международни разплащания общата задлъжнялост на народната република възлиза на 255,9 на сто от БВП.

„Целта за икономически ръст ще остане на ниво от 6,5 на сто, тъй като стабилността ще бъде направена приоритет“, твърди източник на агенцията.

Редица експерти смятат, че целта за 2017 г. ще бъде надмината. Те очакват нарастване на икономиката с 6,8 на сто. Допълнителен тласък идва от процъфтяващата експортна индустрия. През 2016 г. БВП на Китай нарасна с 6,7 на сто – най-слабият ръст от 26 години насам. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още